eur:
390.12
usd:
365.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
The northeast hollow of Lake Balaton.
Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Eltűnhetnek a Balaton-parti sétányok

A Balatoni Szövetség több mint hatvan észrevételt tett az építészeti törvénytervezetre, és több súlyos hiányosságra hívta fel a figyelmet.

Zajlik a parlamentben az építészeti törvénytervezet vitája. A Balatoni Szövetség határidőre elküldte észrevételeit ezzel kapcsolatban, több mint 60 szakmai észrevételt téve – közölte Lombár Gábor, a szövetség elnöke a HírBalaton megkeresésére.

Lombár Gábor közlése szerint a Balatoni Szövetség mellett több balatoni település önkormányzata önállóan is benyújtott észrevételeket a tárcához a törvényjavaslattal kapcsolatban.

A BSZ észrevételei elsősorban a tó és a közérdek védelmét szolgálták – summázta a BSZ elnöke. Mint arról beszámolt, egyebek közt azt kifogásolták, hogy törlődtek jelentős zöldterületet védő korábbi előírások. Sérelmezték azt is, hogy fellazulna a parti sétányok kialakításának kötelezettsége. Ugyanis a jelenleg még érvényben lévő jogszabályok szerint a tóparti települések belterületi partvonalának legalább 30 százalékán parti sétányt kell kialakítani. Ehhez forrást ugyan az elmúlt közel 20 évben nem rendelt egyik kormány sem, de legalább a helyi építési szabályzatok ennek alapján születtek meg az országos érdek alapján, lehetővé téve egy majdani megvalósítást – fogalmazott Lombár Gábor. Mint kifejtette,

a törvényjavaslat úgy oldaná meg a kérdést, hogy parti sétányként értelmezi a strandokat is, azokat is, amelyekre a bejutásért fizetni kell, vagy amiket lezárnak a közforgalom elől a nyitvatartási időkön túl.

Így a tóparti települések többségén papíron máris teljesül a régi elvárás, és pluszforrást és területet sem kell biztosítani a cél elérésére.

A BSZ számos pontban kért módosítást, szem előtt tartva a Balaton jobb megközelíthetőségét, a zöldterületek megtartását, a még állami, valamint köztulajdonban lévő vízparti részek köztulajdonban tartását, és a vízparti építkezések nagyobb korlátozását – summázta a szövetség elnöke. Hangsúlyozta, hogy a törvénytervezet több pontját is előre mutatónak, hiánypótlónak tartják. Példaként említette a balatoni főépítész státuszának visszaállítását, amely biztosíthatja az építészeti minőséget és az értékes településképek fennmaradását.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×