eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szerkezetkész a Csepeli út és a Fövenykúti út által határolt területen a Tesco épülő új országos raktárbázisa. Az angliai székhelyű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc teljes rakározási tevékenységét a csepeli településre költözteti át, összevonva az eddigi raktárközpontjait egyetlen országos gigabázissá, 2024. december 31-ig. Megszűnik a gyáli, a herceghalmi raktárközpont és innen szolgálják majd ki az összes magyarországi áruházat. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Áll a bál Szigetszentmiklóson az ipari park fejlesztése miatt

Egymásnak feszült a településvezetés és a civilek a gigaberuházás és a város úthálózatának fejlesztése ügyén.

A Szigetszentmiklóson és környékén élő lakosok közlekedését tönkreteheti a város közelében épülő új ipari park forgalma - mondta a Szigetvédők Egyesület vezetője. Kocsis Éva, aki egyben a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje lesz, jelezte, hogy egy új M0-ás felhajtó nélkül ez a beruházás hatalmas dugókat okozhat.

Nagy titkolózás övezte a városvezetés részéről ennek a beruházásnak a részleteit - mondta az egyesület vezetője. Egy ingatlanfejlesztő valósítja meg a beruházást, a Tesco ebben az épületben csak bérlő lesz. 2022. végén kapott magasépítési engedélyt a létesítmény - ez egy nagy méretű raktárbázis lesz, mivel a Tesco megszünteti a herceghalmi és gyáli raktárait, és a teljes logisztikai tevékenységét Szigetszentmiklósra hozza.

Kocsis Éva szerint 2022 decemberében még nem lehetett tudni, hogy az épület Tesco raktár lesz, de

már sejtették, és a sajtóhíreket visszakeresve teljesen egyértelművé vált számukra a projekt célja.

Elmondta, valamikor tavasszal megindultak az építési munkálatok. Elkezdődtek a kapcsolódó útfejlesztések, amikkel állítása szerint sok a probléma: két turbókörforgalom épül, előttük-utánuk, illetve köztük négysávosított utak.

Kocsis Éva úgy fogalmazott: most már tudják, mekkora a fejlesztés valós forgalomterhelése: 1106 kamion, 189 darab nehéz tehergépkocsi, 142 darab középnehéz tehergépkocsi és 944 darab személygépkocsi és kisteherautó fogja pluszban terhelni a település úthálózatát. Ez 4536 darab egységjárművet jelent naponta. Úgy véli, ez egészen biztosan óriási változásokat fog hozni, hiszen jelenleg körülbelül 19 ezer jármű a napi forgalma a gerincútnak, vagyis százalékosan ez egy óriási növekedés.

Szigetszentmiklós lakossága körülbelül 40 ezer fő, vagyis ha érkezik 4500 új jármű, az olyan, mintha Szigetszentmiklós 11 ezer új lakossal gyarapodna.

Véleménye szerint a két turbókörforgalom másra nem lesz jó, minthogy a Tesco a saját forgalmát elvezesse. Szigetszentmiklóst jelenleg két teljes értékű M0-s csomópont szolgálja ki, illetve néhány éve elkészült egy köztes csomópont, ami nagyjából a 17-es kilométernél van. Ez utóbbi azonban jelen állapotában csonka, az északi ága elkészült, a déli, tehát a település felé eső azonban nem. Azt szeretnék, hogy ez elkészüljön, ezért is indítottak aláírásgyűjtést.

A Szigetvédők Egyesületének vezetője elmondta, 2022 júniusában a Magyar Közútkezelő a magasépítési engedély kapcsán úgy nyilatkozott, sem részlegesen, sem ideiglenesen nem vehető használatba a Tesco-raktár mindaddig, amíg meg nem épül ennek a csonka csomópontnak a déli ága. Viszont valamikor októberig bezárólag – mert ekkorra datálódik a módosított közútkezelői hozzájárulás – Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere tett a Közútkezelő felé egy olyan tartalmú nyilatkozatot, amelyben ő eltekintett ettől a feltételtől.

Vagyis jelenleg az egyesületvezető szerint érdemi közlekedésfejlesztés nélkül terhelődik rá az úthálózatra ez a 4536 darab egységjármű, amit ők közlekedési katasztrófának tartanak.

Az egyesület egy hónaposra tervezett aláírásgyűjtésbe is kezdett ezzel kapcsolatban, ennek a fizikai formája már lezárult, az online viszont még nem. Terveik szerint a közeljövőben ezt egy levél kíséretében elviszik az Építési- és Közlekedési Minisztériumba, és megpróbálják személyesen Lázár Jánosnak átadni azzal a kéréssel, hogy utasítsák a közútkezelői hozzájárulás módosítására a Közútkezelőt, álljon helyre a 2022. júniusi hozzájárulás szerinti eredeti állapot (vagyis szükséges legyen a raktár használatba vételéhez a csomópont megépítése).

A beadvány másik része, hogy írjanak ki a fejlesztésre egy soron kívüli közbeszerzést, akár kormányrendelettel, és biztosítsa a magyar állam a forrásokat, hiszen ennek szerintük állami beruházásban kell megvalósulnia.

A szigetszentmiklósi polgármester az InfoRádiónak nyilatkozva közölte, hogy

a városvezetés a kormányhoz fordult, hogy készüljön el az állam által felfüggesztett M0-ás felhajtó megépítése.

Nagy János kiemelte, hogy az önkormányzat mindent megtesz az ígért közlekedésfejlesztési beruházások érdekében.

A polgármester azt mondta, az önkormányzat a CTP Management Hungary Kft.-vel kezdte el a tárgyalást, velük állnak kapcsolatban. Állítása szerint az önkormányzat is a sajtóból, illetve a CTP Kft.-től értesült arról, hogy a Tesco logisztikai központját építik. A testület a 2021. októberi ülésen döntött a Nagylaposi dűlő fejlesztésével kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy az ingatlanfejlesztővel egy településrendezési szerződést kötött, tehát előírták, milyen fejlesztéseket kell véghez vinnie. Ennek része, hogy 900 millió forintot kell fizetnie a városnak szennyvízhálózat-bővítésre, 360 millió forintot városon belüli fejlesztések céljára, valamint nagyjából 2,2 milliárd forint értékű úthálózat-fejlesztésre kell költeniük

Ez utóbbi az alábbiakat tartalmazza: az 5103 j. út négysávosítása, az 5102 és az 5103 j. utak körforgalmi csomópontjának turbó körforgalommá való fejlesztésének tervezése és kivitelezése, az 5102 j. út két körforgalom közötti szakaszának háromsávosításának tervezése és a kivitelezése, illetve az 5102 j. úton új körforgalom építésének a tervezése és a kivitelezése. Ezen kívül az beruházó feladata az M0-s csomópont megtervezésére, az építési engedélyeknek a megszerzése.

A petíció kapcsán a településvezető azt mondta:

a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje kezdeményezte a városlakók körében, szerinte fél évvel ezelőtt azzal riogatták a lakosságot, hogy a logisztikai központ a jelenlegi úthálózatra fog támaszkodni,

és nem lesz semmiféle négysávosítás a gerincúton. Aki most ott közlekedik, láthatja, hogy zajlik az építkezés.

Nagy János polgármester 2022. szeptember elején összehívott egy megbeszélést, ahová elhívta Bóna Zoltán parlamenti képviselőt, valamint a kivitelező, és az ipari parkban résztvevő cégeket is, hogy egyeztessenek az akkortájt kormányzati döntésre – számos más beruházással együtt – felfüggesztett munkálatokról. Véleménye szerint mindegyik félnek az az érdeke, hogy a csomópont déli oldala minél előbb elkészüljön. Elmondta, még tavaly szeptember 16-án írt egy levelet Lázár Jánosnak arról, hogy szeretnék, ha priorizálnák ezt a beruházást. A minisztériumtól 2023. június 25-én érkezett válasz, mely szerint, ha az ország gazdasági helyzete megengedi, idén kiírják a közbeszerzést. Azt is megígérték a településvezetőnek, hogy ha ez megtörténik, akkor jövő év elején folytatódhat a beruházás.

Arra, miszerint saját hatáskörében eltekintett az M0-s felhajtó szigetszentmiklósi felének építésétől a beruházás gyorsításának érdekében, azt mondta, ez is a DK-s jelölt kampányának része volt.

Szerinte egy olyan, a Közútkezelő által küldött levélre hivatkoznak, ami, szerinte "nem a legjobban" lett megfogalmazva. Úgy fogalmazott, a többi polgármesterrel együtt várják, hogy a minisztérium folytassa a félbehagyott beruházást.

A kérdésre, miszerint valóban nem tudták, hogy a Tesco költözik majd ide, azt mondta: a CTP Kft. maga a beruházó cég, amely az önkormányzattal tárgyalt ezzel kapcsolatban. Amikor annak idején megkeresték az önkormányzatot, még egy olyan bérlővel tárgyaltak, melyik egészségügyi eszközökkel foglalkozik. Azonban a képviselő-testület nem hozott döntést, így a potenciális bérlő cég továbbállt. Ezt követően a beruházó vállalat nem nevezte meg, kivel kötne bérleti szerződést. Kijelentette,

a szigeten lévő településeknek fontos az úthálózat fejlődése,

ezért is tesznek meg mindent a fejlesztések befejezése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×