eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A viharban kidőlt fát távolítanak el az útról tűzoltók Nagykanizsán 2023. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Buszt borított fel, és elvitte az áramot a vihar 17 településen

Békésben egy buszt borított fel a szél,19 utas megsérült. Rengeteg a munkája a tűzoltóknak, főként a déli vármegyékbe és a Balatonhoz riasztották őket.

Baranya vármegyében 13, Csongrád-Csanád vármegyében pedig négy településen nincs áram a viharos időjárásban elektromos vezetékre dőlt fák miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint

az áramkimaradás mintegy 5000 fogyasztási helyet érint,

és a tűzoltók folyamatosan tisztítják meg az elektromos vezetékek környékét a faágaktól, hogy az áramszolgáltató mielőbb helyre tudja állítani az ellátást.

Az OKF szóvivője elmondta, hogy a viharos szél miatt országszerte 160 esetben avatkoztak be a tűzoltók, és még több mint száz helyre kell kivonulniuk a következő órákban. A legtöbb esetben útra, kerítésre, elektromos vezetékre dőlt fák miatt érkezett riasztás a katasztrófavédelem ügyeletére, illetve több esetben épületekben is keletkezett kár - tette hozzá.

Elmondta, hogy a Baranya vármegyei Dencsházán egy templom kétszer négyméteres csúcsdíszét fújta le a szél, míg a vihar miatt a helyi iskola kéménye is ledőlt, emiatt az épület fűthetetlenné vált.

A vármegyében 47 családi házban keletkezett kár, tetőket, kéményeket bontott meg az erős szél.

Szegeden egy általános iskola tetejét bontotta meg a viharos szél, míg a bajai Rókus utcai kórház tetején a napelemtáblákat szakította le a szél 30 négyzetméteren. Ennek során néhány tábla leesett, és a környező épületekben is kárt okoztak, illetve több helyen elektromos vezetékek is leszakadtak - sorolta a szóvivő.

A katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint a vihar elsősorban a déli vármegyékben, de a Balaton-környékén is sok gondot okozott, Szántód és Zamárdi között, valamint Tihanyban kidőlt fák akadályozták a forgalmat, a tihanyi révnél pedig egy távközlési oszlop dőlt az útra.

A katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

Buszt borított fel a szél

Egy ember súlyosan, tizennyolc pedig könnyebben megsérült Mezőberény és Békés között, ahol a viharos szél felborított egy menetrend szerint közlekedő autóbuszt - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az MTI megkeresésére. Csép Vivien azt írta, a balesethez több mentőegységet is riasztottak, a sérülteket helyszíni ellátásukat követően kórházba vitték.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte, hogy egy embert a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk az autóbusz alól.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt írta, hogy a mentés és a helyszínelés miatt az érintett útszakaszon félpályás lezárás van érvényben.

Éjszakára áll helyre a menetrend a pécsi fővonalon

Újraindulhatott a forgalom a Baranya vármegyei Szentlőrinc és Bükkösd között, de a menetrend fokozatosan áll helyre a késő esti órákban - közölte a Mávinform.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint este továbbra is késésekre kell számítani a Mecsek Intercity vonatoknál, valamint a Dombóvár-Pécs szakaszon közlekedő személyvonatoknál.

A péntek délután a déli országrészen átvonult vihar jelentős károkat okozott a Budapest-Pécs vonal Szentlőrinc és Bükkösd közötti szakaszán, a felsővezetékre és a vasúti pályára több helyen fák dőltek - írták.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×