eur:
391.05
usd:
366.27
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Megszüntették az autós káoszt a Balatonnál, de fizetni kell érte

A legtöbb déli parti településen még mindig ingyenes a várakozás autóval, csak néhány településen kell fizetni a parkolásért, ott is elsősorban a nyári időszakban.

A Somogy vármegyei portál, a sonline.hu összeállítása szerint tavalyhoz képest valamivel kevesebb pénz folyt be a dél-balatoni önkormányzatok kasszájába a parkolódíjakból, de így is elégedettek a rendszerrel.

Balatonföldváron 2016-ra elégelte meg az önkormányzat az ingyenes parkolás okozta káoszt. A helyiek és az üdülőtulajdonosok egy városkártya birtokában kedvezményesen parkolhatnak évi 10, illetve 20 ezer forint fejében. Az ide érkező vendégek automatán keresztül tudnak fizetni. Balatonföldváron három övezet van, ezek mindegyike a nyári időszakban fizetős. Éves szinten 40 millió forintos bevételt hoz a városnak a parkolás, ami az 1 milliárd forintos költségvetés 4 százaléka - a polgármester szerint nem is a pénzért, hanem a rendezettségért csinálják.

Zamárdiban 2018 óta kerül pénzbe a parkolás, a cél, hogy a városba érkező turisták számának növekedésével együtt járó infrastrukturális terhet és a szemétmennyiséget mérsékelje a település. A rendszert az önkormányzat saját cége üzemelteti, éves szinten 60–70 millió forintos bevételt hoz. Itt is kedvezményben részesülnek a helyiek és a nyaralók tulajdonosai: Zamárdiban élőknek 3000 forint az éves bérlet, a nyaralótulajdonosoknak és a balatonendrédieknek 5000.

Balatonbogláron 2023-ban lett fizetős a parkolás, a parti övezetben óránként 400, a többi zónában 300 forintot kértek óránként. Az első nyár tapasztalata az volt, hogy szabályozottabb a forgalom a városban. A bogláriaknak továbbra is ingyenes maradt a parkolás kártya kiváltásával. Augusztusig ezzel 72 millió forint bevételhez jutott a város költségvetése, amellyel a rendszer kiépítésének költségei meg is térültek. Ezentúl a befolyt összeget út- és járdafelújításra, valamint a szabadstrandok fenntartására tervezik fordítani.

Fonyódon négy helyszínen van fizetős parkolás, az így befolyt bevétel tavaly 27 millió forint volt, és az idén is hasonló összeget kasszírozott a város. Nem emeltek árat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×