eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fiatalok a sikeres felvételit ünneplik a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kormány: "a fiatalok merjék kimondani a problémáikat"

A fiatalokért felelős helyettes államtitkár hétfőn a Kossuth rádióban mondta ezt.

Fontos, hogy a fiatalok merjék kimondani a problémáikat, tudjanak a korosztályukhoz vagy szüleikhez, tanáraikhoz fordulni - hangsúlyozta a fiatalokért felelős helyettes államtitkár hétfőn a Kossuth rádióban.

Nagy-Vargha Zsófia elmondta, hogy ezt a célt szolgálja a Lelki Egészség Roadshow is, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a héten indít, és amelyet a lelki egészség október 10-i világnapján jelentett be Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Az UNICEF 2022-es magyarországi felmérésében a középiskolások 66 százaléka válaszolt igennel arra, hogy érik-e bántalmazások az iskolában - közölte Nagy-Vargha Zsófia. Kifejtette: a testi és lelki bántalmazás a roadshow témája. Ezt járja körül egy felső tagozatos osztály életét bemutató színielőadás, amit kiscsoportos foglalkozás követ szakértők részvételével, majd szakmai szervezetek képviselőivel találkozhatnak a fiatalok standokon, részben, hogy megismerjék ezeket a szervezeteket, tudjanak később hozzájuk fordulni.

A fiatalokról szóló kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy bár azt szoktuk mondani róluk, hogy "válságállók", azaz könnyebben alkalmazkodnak bármilyen helyzethez, de a Covid-járvány és a szomszédos országban zajló háború negatív hatással van az ő lelkiállapotukra is - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Hozzáfűzte, a közösségi média megjelenése alapvetően megváltoztatta a fiatalok kommunikációs szokásait. Az Európai Bizottság nemrég megjelent tanulmányában a fiatalok egyötöde jelezte, hogy magányosnak érzi magát, ami szorongáshoz, alacsony önbecsüléshez, esetleg testképzavarhoz vezethet - figyelmeztetett Nagy-Vargha Zsófia.

Kiemelte: érdekes, hogy úgy tűnik, nincs, akivel megbeszélhetnék a problémáikat, éppen most, amikor kommunikációs forradalom zajlik, és másodperceken belül el lehet érni bárkit. A fiatalok is bármikor benne lehetnek egy virtuális közösségben, mégis azt mondják magukról, hogy magányosak - mutatott rá a helyettes államtitkár, megjegyezve, a Covid-járvány még inkább átszoktatta őket az online térbe, ahonnan nehéz visszatérni a valós világba.

A telefonos lelkisegély-szolgálatokkal kapcsolatban Nagy-Vargha Zsófia közölte, nagy hagyományuk van Magyarországon, és az elmúlt időszakban megemelkedett a hívások száma, ami egyfelől azt mutatja, hogy sajnos több embernek van szüksége segítségre, másfelől "örömteljes", hogy többen mernek telefonálni.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×