eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: magyarepitok.hu

Robbantás Magyarországon: ledőlt a víztorony – képek

Az 50 éves, 50 méter magas építmélny már nem állt stabil lábakon.

Látványosan mondott búcsút 1973-ban épített víztornyának a Csongrád-Csanád vármegyei Mindszent városa: felrobbantották a statikai szempontból immár veszélyes állapotú építményt. A térség átfogó ivóvízminőség javító fejlesztést kap uniós támogatással, ennek során új tornyot építenek helyette – írja a magyarepitok.hu.

Fotók: magyarepitok.hu
Fotók: magyarepitok.hu

A szakértői vélemények szerint a vasbeton tartószerkezet rendkívül rossz állapotban volt, teherbíró képessége számottevően csökkent, rendeltetésének megfelelően már nem volt használható. Felújítása nem lett volna költséghatékony, illetve biztonságos. A torony rendeltetéstől eltérő használata pedig szintén szükségessé tette volna a felújítást és a rendszeres karbantartást, melyek rendkívül nagy terhet róttak volna a városra.

A robbantásra alaposan felkészültek: az 50 méter magas, 50 köbméter kapacitású tornyot teljesen vízmentesítették, több napig végeztek előkészítő fúrásokat, a robbanóanyagokat a furatokba október 10-én töltötték be. A robbantást úgy időzítették, hogy a Mindszentet érintő Szolnok–Hódmezővásárhely–Makó-vasútvonalon a közlekedést ne akadályozza.

Hogy a robbantás és a dőlés hatósugarában senki se tartózkodjon, a védőtávolságon belül lévő üzleteket, kisebb utcákat és a vasútállomást is kiürítették. A víztorony tervezett dőlésének helyére korábban rezgéscsillapító prizmákat építettek, hogy csökkentse a torony becsapódásának erejét. A robbantáshoz mintegy 33 kilogramm robbanószert használtak fel.

A robbantásról még több kép itt!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×