eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: pixabay

Megnézte a Republikon Intézet, a négy esélyes főpolgármester-jelöltből ki lenne a befutó

Karácsony Gergely folytathatná főpolgármesteri munkáját, a baloldali-liberális pártok pedig az országos támogatottságuk felett szerepelnének egy mostani budapesti választáson, de a fővárosban is messze a Fidesz a legnépszerűbb párt – derül ki a Republikon Intézet fővárosi közvélemény-kutatásából.

Budapest politikai értelemben ellenzéki fellegvár. Bármely választási térképet vennénk figyelembe az elmúlt évtizedből, egyből szembetűnik a narancssárga térkép közepén tátongó lyuk, ez a főváros. Az ellenzéki pártok és jelöltek között is a Budapestért folytatott verseny a legintenzívebb, hiszen a fővárosi jelöltséget lehet a legnagyobb eséllyel mandátumra váltani. A Republikon Intézet éppen ezért tartotta fontosnak felmérni a budapesti politikai erőviszonyokat.

Budapesten a pártválasztók 35 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a fennmaradó 65 százalék az ellenzéki pártokat erősíti. Az ellenzék pártjai közül a fővárosban is a DK a legerősebb, őket követi a Momentum, a harmadik azonban az országos mérésekkel ellentétben Budapesten nem a Mi Hazánk, hanem az MSZP. Utóbbi oka feltehetően az, hogy Budapesten több beágyazott szocialista polgármester is hivatalban van, akiknek megítélése pozitívan hat a pártjuk népszerűségére.

Pártpreferencia Budapesten a pártválasztók között (Republikon Intézet)
Pártpreferencia Budapesten a pártválasztók között (Republikon Intézet)

A kutatás során a Republikon Intézet megmérte a lehetséges főpolgármester-jelöltek népszerűségét is. Az adatfelvétel idején Karácsony Gergely volt az egyetlen biztos induló, de feltételezték, hogy a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk is állít jelöltet. A kormánypárti jelöléssel összefüggésben eddig felvetődött politikusok közül a Republikon Szentkirályi Alexandra korábbi főpolgármester-helyettes indulásával számolt.

A három jelölt, Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és a Mi Hazánk jelöltje között 42-36-5 arányban oszlanak meg a szavazatok a teljes budapesti népesség körében, és 50-43-6 arányban a pártválasztók körében, azaz jelenleg Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást.

(Forrás: Republikon Intézet)
(Forrás: Republikon Intézet)

A kutatásból az is kiderül, hogy a budapesti ellenzéki választók több mint háromnegyede együttműködést vár az ellenzéki pártoktól – az önkormányzati és az EP-választáson egyaránt. Ugyancsak fontos adat, hogy az ellenzéki válaszadók 87 százaléka megtartaná a hivatalban lévő ellenzéki polgármestereket. Korábbi választási eredmények és kutatások is alátámasztják, hogy a hivatalban lévő polgármesterek helyzetelőnyt élveznek az önkormányzati választásokon.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×