eur:
380.19
usd:
351.21
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: pixabay

Megnézte a Republikon Intézet, a négy esélyes főpolgármester-jelöltből ki lenne a befutó

Karácsony Gergely folytathatná főpolgármesteri munkáját, a baloldali-liberális pártok pedig az országos támogatottságuk felett szerepelnének egy mostani budapesti választáson, de a fővárosban is messze a Fidesz a legnépszerűbb párt – derül ki a Republikon Intézet fővárosi közvélemény-kutatásából.

Budapest politikai értelemben ellenzéki fellegvár. Bármely választási térképet vennénk figyelembe az elmúlt évtizedből, egyből szembetűnik a narancssárga térkép közepén tátongó lyuk, ez a főváros. Az ellenzéki pártok és jelöltek között is a Budapestért folytatott verseny a legintenzívebb, hiszen a fővárosi jelöltséget lehet a legnagyobb eséllyel mandátumra váltani. A Republikon Intézet éppen ezért tartotta fontosnak felmérni a budapesti politikai erőviszonyokat.

Budapesten a pártválasztók 35 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a fennmaradó 65 százalék az ellenzéki pártokat erősíti. Az ellenzék pártjai közül a fővárosban is a DK a legerősebb, őket követi a Momentum, a harmadik azonban az országos mérésekkel ellentétben Budapesten nem a Mi Hazánk, hanem az MSZP. Utóbbi oka feltehetően az, hogy Budapesten több beágyazott szocialista polgármester is hivatalban van, akiknek megítélése pozitívan hat a pártjuk népszerűségére.

Pártpreferencia Budapesten a pártválasztók között (Republikon Intézet)
Pártpreferencia Budapesten a pártválasztók között (Republikon Intézet)

A kutatás során a Republikon Intézet megmérte a lehetséges főpolgármester-jelöltek népszerűségét is. Az adatfelvétel idején Karácsony Gergely volt az egyetlen biztos induló, de feltételezték, hogy a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk is állít jelöltet. A kormánypárti jelöléssel összefüggésben eddig felvetődött politikusok közül a Republikon Szentkirályi Alexandra korábbi főpolgármester-helyettes indulásával számolt.

A három jelölt, Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és a Mi Hazánk jelöltje között 42-36-5 arányban oszlanak meg a szavazatok a teljes budapesti népesség körében, és 50-43-6 arányban a pártválasztók körében, azaz jelenleg Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást.

(Forrás: Republikon Intézet)
(Forrás: Republikon Intézet)

A kutatásból az is kiderül, hogy a budapesti ellenzéki választók több mint háromnegyede együttműködést vár az ellenzéki pártoktól – az önkormányzati és az EP-választáson egyaránt. Ugyancsak fontos adat, hogy az ellenzéki válaszadók 87 százaléka megtartaná a hivatalban lévő ellenzéki polgármestereket. Korábbi választási eredmények és kutatások is alátámasztják, hogy a hivatalban lévő polgármesterek helyzetelőnyt élveznek az önkormányzati választásokon.

Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×