eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Küldönc a Michelin-csillagos valenciai Riff étterem előtt 2019. február 22-én. A vendéglátóhelyet ideiglenesen bezárták a hatóságok, mert február 17-én huszonkilenc vendég feltehetőleg ételmérgezés következtében megbetegedett, az egyikük pedig meghalt.
Nyitókép: Manuel Bruque

Ezeken helyeken tombolt járvány az elmúlt napokban Magyarországon

NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának jelentése a szeptember 11 - 17. közötti időszakot foglalta össze.

A Pénzcentrum foglalta össze az NNGYK jelentése alapján a múlt heti járványhelyzetet. Eszerint három tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolában szeptember 7-től kezdődően hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek az alsó tagozatok tanulóknál. A 159 főből a felderített betegek száma 48 tanuló. Kórházi ápolásra nem volt szükség.

Fránya marhapörkölt

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vállalat szeptember 8-án rendezvényén 73 dolgozó betegedett meg gastroenteritis tüneteivel. Kórházi ápolásra senki sem szorult. A rendezvényt egy sportpálya területén tartották, az ebédet egy helyi étterem szállította, az ételt svédasztalos rendszerben szolgálták fel. A következő 2-21 órában kezdődtek a megbetegedések, a vezető tünetek a hasmenés, hasi görcs voltak, néhány betegnél hányinger, hányás is jelentkezett, a legtöbb esetben azok között, akik marhapörköltet fogyasztottak.

Szállodában is

Egy Zala vármegyei szállodában mind a vendégeknél, mind a dolgozóknál szeptember 12-én, az éjszakai óráktól enterális megbetegedések jelentkeztek. Itt 109 ember (85 vendég, 24 dolgozó) betegedett meg. A tünetek hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz, ízületi fájdalom, hidegrázás voltak. A betegség lefolyása gyors volt, a hányás hasmenéses tünetek jellemzően 1-2 nap alatt megszűntek. Ételmérgezésre gyanakszanak.

A vendégek és a dolgozók svédasztalos/büfé rendszerben étkeznek, ezen kívül a szálloda több pontján is mód van ételek fogyasztására. A megbetegedések hirtelen, robbanásszerű jelentkezése miatt az ételmérgezés, ételfertőzés lehetősége a helyszíni járványügyi vizsgálat alapján nem volt kizárható. Ezért a Zala Vármegyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát is értesítették. Az járványügyi és az élelmezésegészségügyi vizsgálatok még nem zárultak le.

Más fertőzések

A 37. héten két hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak. A megbetegedéseket két területről jelentették: Baranya és Hajdú-Bihar vármegye. Már 27 ilyen betegről tudnak.

A héten két importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. Egy 24 éves Magyarországon tanuló pakisztáni férfi a nyáron szülőhazájába látogatott. Tünetei a hazánkba történő visszaérkezését követően jelentkeztek. Egy 22 éves szintén Magyarországon tanuló nigériai nőbeteg tünetei a nyáron Nigériában tett utazást követően kezdődtek.

A részletes táblázatot ide kattintva éri el.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×