eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Deli Gergely rektor beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar oklevélátadó és doktorrá avató ünnepségén a Ludovika Arénában 2023. július 14-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Diplomatákat és uniós szakembereket képez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Megkezdte újabb tanévét a Magyar Diplomáciai Akadémia, és negyedik évfolyamát képzi a Nemzetek Európája Karrierprogram a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A képzések működéséről és céljáról Deli Gergely rektor beszélt az InfoRádióban.

A Magyar Diplomáciai Akadémia révén a magyar állam fennállása során először van diplomáciai képzőintézmény Magyarországon, most történik meg az egységes és mindenki számára nyitott felkészítése mindazoknak, akik a későbbiekben a hazájukat külszolgálatban szeretnék szolgálni – mondta Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a képzésről, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen működtetnek.

Az NKE rektora felhívta arra a figyelmet, hogy a diplomatának nagyon széles ismeretekre és képességekre, készségekre kell szert tennie ahhoz, hogy jól tudja a munkáját végezni. Ezek egy része tanulható, de ami nem, az is fejleszthető, ezért a diplomáciai képzésben mind a tárgyi tudás, mind pedig a készségek jobbítása a cél. Deli Gergely elmondta, hogy nagyon erős személyiségfejlesztő és menedzsmenttréningek is vannak, amelyeket neves hazai, illetve külföldi professzorok vezetnek. Az oktatók a hazai diplomácia vezetői mellett Nagy-Britanniából, Hollandiából és Luxemburgból is érkeznek.

"A képzés gerincét a nemzetpolitika adja, a nemzeti érték és a nemzetpolitika alapjainak, a gondolkodásmódjának a megismertetése"

– mondta a rektor, de a kiemelt témák között említette a geopolitikai változásokat, a biztonságpolitikát, illetve diplomáciai jogot, protokollt és etikettet is oktatnak, sőt a kibertérben való mozgást, a multilaterális diplomáciát is. Erős nyelvi képzést is kapnak a diákok, de prezentációs technika és tárgyalásszimuláció is szerepel a tananyagban, utóbbi kifejezetten az európai uniós tárgyalási környezetben ad át gyakorlati ismereteket, hogy hogyan kell eredményesen, hatékonyan tárgyalni az uniós intézményekben.

Kétfajta képzés zajlik az akadémián. Az egyik a diplomáciai vezetőképző program, erre olyan közszolgálati és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakembereket jelentkezhetnek, akik már dolgoznak a közszolgálatban, és ők vezetői továbbképzésben vesznek részt. A másik képzés a diplomataképző program, amely viszont mindenki előtt nyitva áll.

"Nagyon fontos újdonság, hogy az a mítosz, hogy a diplomáciai szolgálatba nem lehet csak nagyon erős kapcsolatokkal bekerülni, ezzel a képzéssel megszűnik. Ez egy fantasztikus dolog. Mindenki, aki tehetséges, szolgálhatja a hazáját közszolgálatban, mert ez egy mindenki számára nyitott képzés, aki megfelel a belépési követelményeknek" – emelte ki Deli Gergely, és hozzátette, a diplomataképző programot elvégzők kilencven százaléka állásajánlatot kap a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

Az uniós intézményekbe képeznek magyar szakembereket

Egy másik fontos képzésről, a Nemzetek Európája Karrierprogramról Deli Gergely elmondta, az intézményre azért volt szükség, mert Magyarországnak nagyon sokáig, a 2010-es évekig nagyon csekély volt az érdekérvényesítési képessége az uniós szakintézményeknél.

"Ez borzasztó nagy hátrányt, mert ha nem tudunk megfelelő szakembereket elhelyezni a különböző uniós intézményeknél, akkor nem fogják figyelembe vinni a magyar gazdasági, kulturális, politikai érdekeket. Vannak hozzánk hasonló nagyságú nemzetek is, amelyek kifejezetten erre fókuszálva szinte elöntötték az uniós intézményeket, és ezek nemzeti klikket alkotva nyomják a saját agendájukat" – emelte ki a rektor.

A Nemzetek Európája Karrierprogram ezt a hiányt tölti be, mert a programnak a legfontosabb célja az, hogy olyan szakembereket képezzen, akik képesek az uniós szerveknél dolgozni.

A magyar szempont, a magyar vélemény így majd nagyobb hangsúllyal jelenhet meg az Európai Unió intézményeiben.

A negyedik évfolyam kezdi meg a tanulmányait a programban, de a képzést folyamatosan hozzáigazítják az uniós intézményi működés változásaihoz. Az oktatásban nagyon sok olyan szakértő vesz részt, aki hosszú ideje dolgozik az Európai Unióban, európai parlamenti képviselők is segítik a munkát.

Deli Gergely elmondta, az, hogy 2024 második felében újra Magyarország fogja ellátni az unió soros elnöki tisztségét, óriási lehetőség az egyetemnek, de egyben óriási kihívás és feladat is. Az NKE-re fontos feladat hárul mind a felkészülésben, mind pedig az uniós félév lebonyolításában.

"Elsősorban összekötő referensek kiképzésével segítjük közvetlenül a kormányzati feladatellátást, ezen felül a tudományos háttérmunkát is elvégezzük, mindenfajta felkészítő tanulmányokat írunk, különböző szakterületeken próbálják a lehető legjobb megoldást megtalálni, illetve számos konferenciának, rendezvénynek is helyszínt fog biztosítani az egyetemünk az uniós félév során" – mondta a rektor.

A karrierprogram végzősei az uniós intézményrendszer sok helyén találhatnak majd magunkat feladatot, Deli Gergely úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió egy óriási bürokratikus rendszer, ahol szinte mindenféle szakmai háttérrel rendelkező szakember tud magának olyan intézményt találni az Európai Unióban, amelyik az ő szakterületére esik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×