eur:
389.68
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hallway and lockers in a empty school.
Nyitókép: groveb/Getty Images

Ipsos: lesújtó a magyarok véleménye az oktatási rendszerről

A magyar felnőttkorú lakosság elégedetlen az ország oktátási rendszerének jelenlegi formájával, az oktatás minőségével – derült ki az Ipsos Global felméréséből.

Az Ipsos Global nemzetközi – 29 országos – kutatásának eredményei általánosságban azt mutatják, hogy a megkérdezettek 33 százaléka jónak, 36 százaléka rossznak gondolja országa oktatási rendszerét. A megkérdezettek 45 százaléka nem javasolná a tanári pályát, 43 százalék viszont igen.

A legpozitívabb ország Szingapúr, ahol négyből hárman (74 százalék) úgy vélik, jó az oktatási rendszer, közülük 27 százalék szerint nagyon jó. Írországban a válaszadók 63 százaléka, Ausztriában 57 százaléka elégedett. A spektrum másik végén Magyarország foglal helyet, legyen szó a tanárok megbecsültségéről, megfelelő erőforrásokról és felszerelésekről, vagy akár egyenlő esélyekről – és a helyzet csak romlott az elmúlt időszakban – olvasható.

Hazánk a válaszadók csupán 8 százalék elégedett az oktatással, 67 százaléka pedig rossznak minősíti azt. A lakosság 76 százaléka nem javasolná senkinek, hogy tanárnak álljon, 74 százalék szerint ugyanis a pedagógusok nincsenek eléggé megfizetve, csaknem ennyien pedig úgy látják, megbecsülve sincsenek (globális átlag: 46 és 49 százalék).

A felmérés részletei (angol nyelven) itt olvashatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×