eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A magyar kormány Airbus A330-200F repülőgépe
Nyitókép: Keith Pisani (Facebook)

Valamivel ütközött az A330-as állami repülőgép augusztus 20-án, de még találgatják, hogy mivel

Lapértesülések szerint az állami A330-as szállítógép hajtóművében augusztus 20-án keletkezett sérülést jövő hétre már ki is javítják.

Megsérült az augusztus 20-ai légi parádé idején a Külgazdasági és Külügyminisztérium óriás-szállítógépe. A széles törzsű Airbus A330-200F a parádé programja szerint a honvédség vadászgépes és helikopteres bemutatóját követően egy WizzAir utasszállító társaságában repült át kis magasságban a Parlament előtti Duna-szakaszon.

A 17 milliárd forintért vásárolt állami gépnél a landolás után a hajtóművében olyan súlyos károsodást találtak, hogy a gép egy időre hangárba került. A szállítógépet üzemeltető WizzAir szerint a gép az augusztus 20-i repülés alkalmával madárral ütközött, de a motor sérülése nem ennek az eredménye. A landolást követően, elvégezték a kötelező teljes körű átvizsgálást, és a szakemberek ekkor találtak sérüléseket a hajtóműben.

Budapest, 2022. augusztus 29.
Az időszakos nagykarbantartásra érkezett első széles törzsű, Airbus A330F teherszállító repülőgép az Aeroplex Közép-Európai Kft. új hangárjában 2022. augusztus 29-én. A teljes körű karbantartást magyar szakemberek végzik a cég idén márciusban átadott új hangárjában.
MTI/Lakatos Péter
Budapest, 2022. augusztus 29. Az időszakos nagykarbantartásra érkezett első széles törzsű, Airbus A330F teherszállító repülőgép az Aeroplex Közép-Európai Kft. új hangárjában 2022. augusztus 29-én. A teljes körű karbantartást magyar szakemberek végzik a cég idén márciusban átadott új hangárjában. MTI/Lakatos Péter

A hvg.hu értesülése szerint a madárütközés külső nyomain kívül az egyik hajtómű elején található lapátsor egyik lapátján is volt sérülés. A sérülés jellegéből a szakemberek arra következtettek, hogy ezeket nem madár, hanem valami kisebb, de szilárd és kemény tárgy okozhatta. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a földön szívhatott be a hajtómű valamilyen követ, vélhetően a futópálya, vagy valamelyik gurulóút burkolatáról. Vélhetően ez az esemény már a leszállás után történhetett.

A HVG úgy tudja, hogy “a tervek szerint a menetrend szerinti üzemelés jövő héten visszaáll, amelyről a repülőgép tulajdonosa és a Wizz Air tájékoztatta az érintett partnereket”. A javítás költségét a biztosító fizeti.

Az Airbust mintegy 17 milliárd forintért vásárolta 2020-ban a kormány, hogy a koronavírus-járvány idején egészségügyi felszerelést hozzon vele Magyarországra. Később bérfuvarozásra álltak át vele. Az állami Airbus hetente többször is Kínába illetve Kazahsztánba repül árut hozni-vinni. Ez a tevékenység tavaly 1,6 milliárdos profitot hozott az államnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×