eur:
402.37
usd:
371.5
bux:
91415.63
2025. március 30. vasárnap Zalán
Egy kislány kézműves foglalkozáson vesz részt a zuglói Jókai Mór Általános Iskolában tartott napközis nyári táborban 2015. július 21-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egy nyári tábort kiszolgáló budapesti bisztró megbukott az ellenőrzésen

A jogszabályoknak megfelelően működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által országosan ellenőrzött 153 nyári tábor többsége, a hivatal két esetben: egy budapesti és egy Komárom-Esztergom vármegyei tábor üzemeltetőivel szemben indított eljárást; a szezonális ellenőrzés augusztus 11-ig folytatódik.

A Nébih közleménye szerint a nyári táborok étkeztetését biztosító egységeket június 26. és július 7. között vizsgálták: az ellenőrzött 153 táborban 8196 ember étkeztetéséről gondoskodtak.

Megállapították, hogy a gyermekek napközben háromszori étkezésben részesültek, az "ottalvós" helyszíneken vacsorával kiegészítve. A szervezők tízóraira és uzsonnára jellemzően hűtést nem igénylő, kiskereskedelmi üzletekben vásárolt friss pékárut, 2 deciliteres gyümölcslevet és gyümölcsöket kínáltak.

A Nébih szerint általános tapasztalat, hogy a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek, mint akik csak egy-két hétre fogadnak gyerekeket.

Összességben a táborok üzemeltetése megfelelt az élelmiszerbiztonsági jogszabályoknak. Pozitívumként értékelték, hogy az ételek és élelmiszerek nyomon követése minden esetben megfelelő volt. Az ételminták kezelésével és a HACCP-ben előírt dokumentumok naprakész vezetésével is alig akadt gond.

Ugyanakkor a hiányosságok között említették, hogy több esetben a dolgozók nem rendelkeztek érvényes egészségügyi könyvvel, a fertőtlenítő mosogatás nem mindenhol valósult meg, valamint a konyhákon használaton kívüli, vagy épp oda nem illő tárgyakat tároltak. Emellett a dolgozók élelmiszerbiztonsági és higiéniai tudása is többször hiányosnak bizonyult. A kisebb hiányosságokat az ellenőrzés ideje alatt azonnal javították.

Táborokat is kiszolgáló két vendéglátóhellyel szemben azonnal intézkedtek.

Egy budapesti bisztró és egy Komárom-Esztergom vármegyei étteremnél is súlyos élelmiszerbiztonsági szabálytalanságokat tártak fel.

Példaként említették, hogy az ételeket nem megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolták, de a higiéniai körülmények is erősen kifogásolhatóak voltak - olvasható a Nébih közleményében.

Címlapról ajánljuk
Palkovics Lászlónak avatárja lett, aki bevezet minket az MI rejtelmeibe

Palkovics Lászlónak avatárja lett, aki bevezet minket az MI rejtelmeibe

Új közösségi oldalán keresztül betekintést nyerhetünk a mesterséges intelligenciáért felelős kormánybiztos mindennapjaiba. Palkovics László az InfoRádióban elmondta: az MI inkább a javunkra szolgál, és csak kevésbé erősíti a félelmet, de nagyon fontos a tudatos és erkölcsös használat, amelyet egy hamarosan felálló hatóság ellenőriz majd, és ha kell, közbeavatkozik.

Már nem szezonban, hanem négy évszakban gondolkoznak a Balatonnál

Minél több emberrel el kell hitetni, hogy az év bármelyik időszakában érdemes eltölteni egy-egy hétvégét a Balatonnál, és ha sikerül megváltoztatni azt a vélekedést, hogy a Balaton csak a fürdésre jó, akkor megnyerjük ezt a csatát – mondta az InfoRádióban a Balatoni Kör elnöke, Pach Gábor.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.31. hétfő, 18:00
Demkó Attila
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. március 30. 16:57
×
×
×
×