eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
HMZrinyi.hu
Nyitókép: HMZrinyi.hu

Ügyészségi döntés a vezérkari főnök kifogásolt parancsa ügyében

A Központi Nyomozó Főügyészség kivizsgálta a Magyar Honvédség vezérkari főnökének magatartását kifogásoló feljelentést, amelyet bűncselekmény hiányában utasított el.

Ismeretlen személy szolgálati visszaélés bűntette és alárendelt megsértésének bűntette miatt tett feljelentést, amelyhez két hangfájlt is csatolt – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében.

A feljelentő azt sérelmezte, hogy Böröndi Gábor altábornagy 2023. május 5-én a szentendrei laktanyában tartott vezetői értekezleten a parancsnoki gépjárművezetők olyan kiképzését rendelte el, amelynek célja – a feljelentés szerint – a fizikai és lelki bántalmazás volt, és amelyet szabálytalanul úgy hajtottak végre, hogy megsértették a katonák emberi jogait és méltóságát.

A feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján megállapítható, hogy

a feljelentő által megalázónak vélt kiképzési feladatok a NATO szövetséges fegyveres erői által is alkalmazott kiképzési módszertan szerint kerültek összeállításra.

A kiképzés célja – más katonák mellett – a parancsnoki gépjárművezetők harcképességének fokozása volt, valamint az, hogy a kiképzésen elsajátított ismereteket az érintettek a tényleges napi szolgálati feladataik során, a gyakorlatban is alkalmazni tudják.

A katona szolgálati viszonya különleges közszolgálati jogviszony, amely – a honvédelmi szervezet feladatainak megvalósítása érdekében – az egyes alapjogok korlátozásának elfogadásával, valamint az élet és a testi épség kockáztatásával valósul meg – teszik hozzá.

A parancs kiadása a jogszabályi rendelkezések alapján jogszerű volt. Önmagában az a körülmény, hogy a parancs a kiképzési feladat végrehajtásával érintett állomány tagjait az esetlegesen a megszokott napi tevékenységüktől eltérő fizikai és pszichikai megterhelésnek tette ki, bűncselekmény elkövetésének egyszerű gyanúját nem alapozhatja meg.

A parancsnoki gépjárművezetők harcászati kiképzése a kiképzési terv keretein belül, szakmailag megalapozott módszerek szerint történt, és az is kiemelendő, hogy ugyanezen módszereket alkalmazták – és alkalmazzák – több alakulat személyi állományának képzése során is.

Mindezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség az elrendelt feljelentés-kiegészítés alapján lefolytatott vizsgálata során azt állapította meg, hogy

nem történt bűncselekmény, ezért a feljelentést elutasította.
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×