eur:
386.78
usd:
369.5
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
Nyitókép: Pixabay.com

Vészhelyzet a Fehér-Körösön - megérkeztek a megrongálódott román híd darabjai

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön csütörtökön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé. Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

Sikós Gabriella érdeklődésünkre megerősítette, hogy a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság szerda este értesítette a magyar szolgálatokat a határszelvénytől mintegy két kilométerre található híd állapotáról; a gyulavarsándi híd – feltehetően a kedd esti aradi földrengés miatt – megrongálódott, gerendái pedig a folyóba hullottak.

A szóvivő elmondása szerint a híd érkező elemei az úgynevezett tömlős gáttal megépült gyulai duzzasztóműre jelentettek veszélyt a Fehér-Körösön, de a magyar szakemberek azonnal lezárták a gyulai tápzsilipet, kiengedve a vizet a tömlőből, kiengedve a vizet a műtárgyból, tehát nem duzzasztottak tovább. Az éjszakai órákban villanyfénnyel figyelték a híd gerendáinak érkezését, ami időközben be is következett.

A híd maradványait a vízügyesek motorcsónakokkal terelték ki

– tette hozzá az OVF munkatársa, aki szerint a gyors értesítésnek és beavatkozásnak köszönhetően a gyulai duzzasztóműben nem keletkezett kár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×