eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Nyitókép: Getty Images/ Jim Cumming

Nincs szőnyeg alá söpörve a svájci farkas ügye - megszólalt a kormánybiztos

Ovádi Péter kormánybiztos szerint nem lehet megbélyegezni a vadásztársadalmat egy ember cselekménye miatt, de várják a panaszokat, észrevételeket, tapasztalatokat az állatkínzásos esetekkel kapcsolatban. A svájci farkas kivégzése viszont nem volt állatkínzás szerinte.

Túl sok pénz "ragad bent" a fel nem ajánlott adó-egyszázalékokból - jelenleg a pénz fele látszik veszni -, ezért a Közös Ügyünk az Állatvédelem alapítvány Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztossal karöltve kampányt indít a felajánlás hajrájában, de a kampány farvízén a Magyar Nemzet a lelőtt svájci farkas ügyéről is kérdezte Ovádi Pétert.

"Megteszünk mindent azért, hogy minél több gyermeket vonjunk be a programjainkba, emellett a felnőtt generációt is oktatjuk. Októberben, az állatok világnapjától egy állatvédelmi tematikus hétre készülünk, jelenleg az előkészítési feladatoknál járunk" - mondta.

Az oktatáson és a figyelemfelhíváson kívül az állatkínzás esetszámának visszaszorítása is a állatvédelmi kormánybiztos feladata, ennek kapcsán úgy látja, a svájci farkas kilövése ugyan nem esik az állatkínzás kategóriájába, de nem marad következmények nélkül. Ovádi Péter szerint az országimázsra rettentően romboló hatással van egy ilyen cselekmény, de aláhúzta:

attól, hogy egy ilyen cselekményt egy személy elkövetett, nem szabad a teljes vadásztársadalmat megbélyegezni.

"A Vadászkamara mintegy hetvenezer taggal rendelkezik, minden közösségben vannak olyan emberek, akik nem szabálykövetőek. Nagyon örülök annak, hogy a Vadászkamara azonnal elítélte a cselekményt, és következményként kizárást helyezett kilátásba. A nyomozó hatóságok azonnal megkezdték a munkát, a Nemzeti Nyomozó Irodaházkutatást rendelt el. Jelenleg a törvény úgy rendelkezik, hogy a farkast kilövő vadász nem állatkínzást, hanem természetkárosítást követett el."

Ez a bűncselekmény akár három év szabadságvesztéssel is büntethető, ha minősített eset, akár öt év szabadságvesztéssel is sújtható.

A közösségi oldalakon látható állatkínzásos videókat is kommentálta általánosságban, amelyeken kutyákat engednek rá nyulakra, rókákra.

"Nem mindegy, hogy hogyan történik meg ez a cselekmény, emiatt is szeretnék a Vadászkamarával egyeztetni. A szomorú esetek ellenére annak örülök, hogy ezek az esetek napvilágot látnak, nincsenek a szőnyeg alá söpörve."

Ha valaki közvetlen állatkínzást tapasztal, akkor a rendőrséget kell értesíteni, de az allatvedelem@im.gov.hu e-mail-címen továbbra is várják az állatvédelemmel kapcsolatos kérdéseket és javaslatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×