eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Tömegbaleset az M1-esen: rendkívüli előleget kapnak a károsultak – a nap hírei

Rendkívüli előleget adnak az M1-esen történt szombati baleset károsultjainak a biztosítók. Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére. Intézkedéseket hozott az amerikai kormány az elmúlt napok bankcsődjeiben érintett betétesek védelmében.

Rendkívüli előleget adnak az M1-esen történt szombati baleset károsultjainak a biztosítók. A Magyar Biztosítók Szövetsége közölte: a hazai biztosítók aktiválták a tömeges kárrendezési szabályozást. Ennek értelmében a biztosítók nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem megkezdik a kártalanítást. Közben többeket már hazaengedtek a tömegbaleset sérültjei közül. A szerencsétlenségben egy 44 éves férfi meghalt és 39-en megsérültek, ketten életveszélyesen, 12-en pedig súlyosan. A sérültek győri, budapesti, tatabányai és székesfehérvári kórházakba kerültek. A rendőrség szakértők bevonásával, büntetőeljárásban vizsgálja a körülményeket.

Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére – írja az Energiaügyi Minisztérium. Orbán Viktor kormányfő múlt héten jelentette be gázerőművek építését a nagy ipari központok kiszolgálására. A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi energiatermelő kapacitás létesülhet.

Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Franciaországban azt mondta: ezzel akarják elérni, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását. Hangsúlyozta: a paksi bővítés nem lehet sikeres francia együttműködés nélkül, hiszen az "erőmű lelkének" számító irányítástechnikai rendszert egy francia-német konzorcium gyártja.

Háromszorosára nő az adómentes belföldi napidíj a közúti fuvarozók számára. A külföldi utak díjazása csaknem másfélszeresére emelkedik. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete kiemelt jelentőségűnek nevezte a döntést a GDP 5 százalékát adó ágazat versenyképességének megőrzéséhez. Azt is hangsúlyozták: a jövőben a kamionstop felülvizsgálatáról és a GKI igazolvány megszerzésének könnyítéséről is egyeztetnek a kormány képviselőivel.

Az ír kormány is csatlakozik az Európai Bizottság bírósági eljárásához Magyarországgal szemben a gyerekvédelmi törvény ügyében. A brüsszeli kezdeményezés támogatói szerint a törvény diszkriminatív, illetve párhuzamot von a pedofilok és a homoszexuálisok között. Eddig Írország, Portugália és Belgium jelezte, hogy az Európai Bizottság oldalán áll, de Luxemburg és Hollandia csatlakozása is várható. A magyar parlament kormánypárti többsége 2021-ben fogadta el a gyermekvédelminek nevezett törvényt.

Határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek a gyermekvédelem erősítéséért az LMP. A párt a szociális dolgozók bérének emelését és az intézményi normatíva növelését kezdeményezi. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: a szociális és gyermekjóléti rendszer megerősítése szolgálja a gyermekek védelmét, és nem a propaganda.

Az ösztöndíjak összegének emelését sürgette az MSZP ifjúsági tagozatának elnöke. Pusztai Patrik javasolta azt is, hogy minden ösztöndíjas akkora összeget kapjon, amely biztosítja számára az alapvető megélhetést.

Szerdától (már15) jelentkezhetnek az ingyenes európai vonatbérletekért a 18 évesek. A kérelmeket március 29-én délig lehet benyújtani. Az idén 750 magyar fiatal kaphat lehetőséget az ingyenes utazásra.

Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat. Az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett büntetőintézkedések 1473 embert és 205 szervezetet érintenek. A megszorító intézkedések beutazási korlátozásokról, vagyoni eszközök befagyasztásáról, valamint arról rendelkeznek, hogy tilos pénzeszközöket a jegyzékbe vett személyek és szervezetek rendelkezésére bocsátani.

Oroszország lehetségesnek tartja a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását, de a jelenlegi 120 helyett csak 60 napra. Ezt a genfi orosz nagykövetség közölte azután, hogy az orosz külügyminiszter-helyettes az ENSZ kereskedelmi és segélyezési illetékeseivel tárgyalt a gabonamegállapodásról. Egy ukrán illetékes a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Kijev a 120 nap helyetti 60 napos hosszabbítást a megállapodás megsértésének tekintené, mert ahhoz módosítani kellene az eredeti szerződést.

Intézkedéseket hozott az amerikai kormány az elmúlt napok bankcsődjeiben érintett betétesek védelmében - jelentette ki az amerikai elnök. Joe Biden a piaci szereplőknek is üzenve, kijelentette, hogy a bankokban elhelyezett betétek megvannak, azok felett a tulajdonosaik bármikor rendelkezhetnek.

A Minden, mindenhol, mindenkor című film kapta a legtöbb, összesen 7 elismerést a Los Angelesben megrendezett Oscar-díjátadó ceremónián. Az alkotás nyerte a legjobb filmért és eredeti forgatókönyvért járó díjat, valamint a rendezői Oscart. Két színésze, Jamie Lee Curtis és Ke Huy Quan kapta a legjobb mellékszereplőknek járó elismerést. A film főszereplője Michelle Yeoh vehette át a legjobb színésznőnek járó elismerést. A legjobb színész Oscar-szobrát Brendan Fraser kapta A bálna című filmben nyújtott alakításáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×