eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezik a Hősök terére 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kiderült Ferenc pápa budapesti látogatásának "percprogramja"

A korábbi hírekkel ellentétben kizárólag Budapestre érkezik, korára, egészségi állapotára tekintettel Szegedre, de Szentkútra sem látogat el. A Kossuth téren lesz a szentmise, a fiatalokkal, rendtársaival, menekültekkel, idősekkel is találkozik, nem csak az elittel.

Mint az Infostart a múlt héten közölte, áprilisban Magyarországra látogat Ferenc pápa, ezt követően szárnyra keltek olyan értesülések is, amelyek szerint Szegedre és Szentkútra is ellátogathat a katolikus egyházfő.

A hétfői hivatalos közléssel azonban nem csupán az időpont (április 28-30., péntek-vasárnap) vált biztossá, hanem az is, hogy Ferenc pápa találkozóira kizárólag budapesti helyszíneken kerül sor, vidékre ez alkalommal sem megy, ahogy másfél éve, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje alkalmával is csak a fővárosba érkezett.

Péntek

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencián keresztül a vatikáni nunciatúra a látogatás pontos programját is közölte, így biztos, hogy péntek reggel 8.10-kor indul a gép a római Fiumicino repülőtérről, 10-kor pedig Budapesten landol, ott történik meg a hivatalos fogadás.

A Szentatya konvoja ezt követően a Várba hajt, ahol ünnepélyes fogadtatásban lesz része a Sándor-palota előtti területen, ezt az államfőnél és a miniszterelnöknél tett vizit követi délelőtt.

Ferenc pápa először 12.20 után mond beszédet a Karmelitában, ahol állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik.

A hivatalos program 17 órakor az egyházi személyekkel folytatott találkozóval folytatódik a Szent István-bazilikában, ahol újra beszél majd a Szentatya.

Szombat

Ferenc pápa szombat reggel is korán kel majd, 8.45-kor már a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban tesz magánlátogatást, majd

szegényekkel és menekültekkel találkozik

10.15-kor az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahol újra beszél.

Délután fél 5-kor találkozik fiatalokkal a Papp László Sportarénában, hozzájuk is szól majd.

Rövid ottani tartózkodása után este 6-kor már rendtársai, a jezsuiták vendége lesz az Apostoli Nunciatúrán.

Vasárnap

Reggel fél 10-kor lesz a vasárnapi szentmise a Kossuth téren, Ferenc pápa prédikál majd.

A kimerítő eseményt követően 16 órakor az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik a Pázmány-egyetem ITK karán, ahol szintén megosztja gondolatait.

Fél 6-kor a reptéren búcsúztatják, este 8-kor pedig már újra Rómában lesz Ferenc pápa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×