eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Volánbusz Zrt.

Új "csodajárművek" érkeztek Szegedre – képek

Tíz új, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű (gázüzemű) autóbuszt helyezett forgalomba a Volánbusz Zrt. a dél-alföldi városban.

A Volánbusz 80 autóbusszal, 36 vonalon biztosítja Szegeden a helyi autóbusz-közlekedési szolgáltatást, évente 534 ezer járaton mintegy 35,5 millió utast szállít. A helyi járműállomány fejlesztésében és a kiszolgálás színvonalának emelésében jelentős mérföldkövet jelent a 10 darab gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú autóbusz forgalomba állítása. Két autóbusz már mostantól szállítja az utasokat, a többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, fokozatosan kapcsolódik be a helyi közlekedésbe – olvasható a Volánbusz sajtóközleményében.

Mint írják, a környezetkímélő járművek a város teljes területén közlekednek majd, kényelmes utazási körülményeket biztosítva a szegediek számára. A fejlesztésnek köszönhetően

a helyi járműállomány 12,5 százaléka megújul, átlagéletkora 10,1 évről 8,9 évre csökken.

A Szegeden forgalomba álló 10 jármű nettó beszerzési értéke csaknem 920 millió forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma – az autóbusz-vezetőével együtt – 28. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét wifi és USB-csatlakozók is szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés, valamint kamerarendszer üzemel. A járművek töltését a Volánbusz szegedi telephelyének közvetlen közelében lévő közforgalmú töltőállomás biztosítja.

Volánbusz Zrt.
Volánbusz Zrt.

Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere az ünnepélyes átadáson elmondta: „Szeged a zöld város koncepció jegyében kiemelten fontosnak tartja a közösségi közlekedés fejlesztését, mivel egy százhatvanezres város napi működése elképzelhetetlen a közösségi közlekedés nélkül. Ennek jegyében a Volánbusszal kötött hosszú távú megállapodás a járműpark folyamatos fejlesztését írja elő, mert az a célunk, hogy a szegediek magas színvonalú szolgáltatást tudjanak igénybe venni. Örömünkre szolgál, hogy a Volánbusz a rendszeres járműcserék révén egyre jobb minőségű utazást tud biztosítani az utasoknak, és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy a városi közlekedésben meg tudjuk őrizni a közösségi közlekedés kiemelt szerepét.”

Volánbusz Zrt.
Nagy Sándor alpolgármester (j) és Németh Tamás, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese (b). Volánbusz Zrt.

Németh Tamás, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: „A fenntartható közúti közlekedés a közösségi közlekedéssel biztosítható, különösen most, a szélsőséges energiapiaci változások korában. Az emelkedő energia- és üzemanyagárak, illetve a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó európai uniós elvárás arra készteti társaságunkat, hogy minél több alternatív – elsősorban elektromos és CNG – meghajtású járművet állítsunk forgalomba. Hamarosan 48 elektromos autóbusz is érkezik öt nagyvárosba – Szegedre 8 darab – a Zöld Busz Program támogatásával, így 5900 darabos járműállományunk 5,3 százalékát különösen környezetkímélő, alternatív hajtású autóbusz alkotja majd.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×