INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

légiutas-adó kúria

pestszentlőrinc

budapest főváros kormányhivatala

Utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány előttinek csupán a töredéke, de hétről hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben.

Újabb fejlemény a ferihegyi légiutas-adó ügyében

Infostart

A fővárosi kormányhivatal hiába lépett fel a repülőtér utasaira kivetett helyi adó ellen, így végül a bíróságnak kell döntenie az ügyben.

A XVIII. kerületi önkormányzat által bevezetett, több jogszabályt sértő légiutas-adó miatt a kormányhivatal december 12-én törvényességi felhívással élt, a képviselő-testületnek 30 nap állt a rendelkezésére, hogy megszüntesse a kialakult jogellenes helyzetet.

A határidő azonban eredménytelenül telt el, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nem szüntette meg a feltárt jogsértéseket, ezért a kormányhivatal a légiutas-adó magasabb szintű jogszabályok előírásaiba ütköző rendelkezéseinek megsemmisítése érdekében a Kúriához fordult, valamint indítványában kérte az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelését is – közölte a Világgazdaság megkeresésére Budapest Főváros Kormányhivatala.

A gazdasági portál megkeresésére a Kúria megerősítette, hogy lajstromba vette a légiutas-adó ügyét, miután a XVIII. kerületi önkormányzat Budapest Főváros Kormányhivatalának törvényességi felhívása ellenére sem szüntette meg a feltárt jogsértéseket.

Az önkormányzat továbbra is állítja, jogszerű a légiutas-adó.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018