eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Jókorát változott a SZÉP-kártyák használata, le is állt a rendszer

Hétfőtől érvényes a legutóbbi kormánydöntés. Májustól megint új világ jön.

Január 9-től megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái, ugyanis összevonták az eddigi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket. Az azokra feltöltött összegek pedig összeadódnak és szabad felhasználásúak lesznek.

A változás két és fél millió kártyafelhasználót és csaknem 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint.

Eddig is valamennyi zsebből ki lehetett egyenlíteni a számlát, azonban mostantól átláthatóbb és egyszerűbb lesz a rendszer.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a SZÉP-kártya eddig is a belföldi turizmus motorjának számított, és az intézkedés hatására várhatóan tovább nő a népszerűsége – számolt be róla az M1 Híradója.

Az azenpenzem.hu pedig arról írt, hogy az átállás idején, vasárnap estétől hétfő reggelig,

egyes bankoknál eltérő ideig, de van, ahol várhatóan reggel 8-ig nem lehet használni a rendszert se fizetésre, se az egyenleg lekérdezésére.

2022. november végén a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összeg elérte a 88 milliárd forintot, ezt országszerte csaknem 50 ezer elfogadóhelyen használhatják fel a vendégek. Azt remélik, hogy a mostani módosítás elsősorban a vidéki szolgáltatók forgalomnövekedéséhez járulhat hozzá.

Összességében tavaly január és november között több mint 302 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a szép- kártyákra, ez idő alatt a dolgozók költései meghaladták a 350 milliárd forintot.

Iparkodni kell a költéssel

Nagyon fontos, hogy a tavaly október 15-e előtt a kártyán levő összeget

tekintet nélkül annak feltöltési idejére célszerű az idén május végéig elkölteni.

Ami ugyanis 2023. május 31-ére megmarad, abból 15 százalékos egyszeri díjat vonnak le a bankok.

A 2022. október 16-án érkezett juttatásra már a 365 nap ketyeg. Ebben az esetben 2023. október 15-én telik le az előírt határidő. Ez után a legkorábbi díjterhelési nap 2024. március 20. lesz. Addig tehát levonás nélkül elkölthető a pénz. Ha valaki 2023. március 21-én kap juttatást, neki 2024. március 21-én telik le a 365 nap, ezt követően a legközelebbi díjterhelési nap 2024. szeptember 20. lesz.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×