eur:
391.16
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Tájékoztató felirat a táblán a középszintű német írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2022. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Idén jelentősen drágul az érettségi, de nem mindenkinek

Mivel emelkedett a minimálbér, az érettségi ára pedig ehhez van kötve, a vizsgák is drágultak.

Az érettségi – az intézmény fenntartójától függetlenül – ingyenes a tanulói jogviszony (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszony) ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig. Nem kell fizetni továbbá az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszonyban) tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgájáért. Illetve ingyenes az érettségi végzettséggel rendelkezők, szakgimnáziumi tanulóknak egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsgája és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga – írja az Eduline.

Mindenki másnak fizetnie kell, ha egy vagy több tárgyból újra le szeretne érettségizni. Mivel 2023-ban emelkedett a minimálbér összege, az érettségi díjakat pedig ehhez viszonyítva határozzák meg, a vizsgaárak is magasabbak lettek:

  • A középszintű érettségi díja a minimálbér 15 százalékának megfelelő (ezer forintra kerekített) összeg, azaz 2023-ban 35 000 forint vizsgánként.
  • Az emelt szintű érettségiért a minimálbér 25 százalékának megfelelő összeget kell érte fizetni, 2023-ban 58 000 forintot vizsgánként.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×