eur:
395.85
usd:
369.45
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Sorszámcsíkot ragasztanak egy forgalmi engedélybe a műszaki vizsga végén egy tatabányai vizsgahelyen 2016. január 12-én. Idén januártól változott a műszaki vizsga rendje, kötelező lett az előminősítő vizsga. Azok a gépkocsik, amelyek ezen nem felelnek meg, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé.
Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Jogosítvány nem kell, hogy nálunk legyen, de van, amikor rendőrt kell hívni

Január elsejétől a magyar autósoknak itthon nem kötelező maguknál tartaniuk az autó forgalmi engedélyét és a jogosítványt. Baleset esetén viszont továbbra is meg kell adniuk a kárrendezéshez szükséges adatokat.

A rendőrség és a biztosítók érdeke eltérhet: a rendőrök abban bíznak, hogy új évben kevesebb esethez kell majd kivonulniuk, ugyanakkor sokat segít a pontosan, szakszerűen kitöltött kárbejelentő, vitás esetekben pedig a rendőri jegyzőkönyv – hívta fel a figyelmet Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője.

"A balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy, a gépjármű, és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat. Ehhez nem feltétlenül kell, hogy nálunk legyen a forgalmi vagy a jogosítvány. Viszont ha egy baleset során a károsult vagy a károkozó nem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek hívhatnak rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre" – mondta.

A MABISZ szóvivője szerint

rendőrt csak akkor kell hívni, ha személyes sérültje van a balesetnek.

Ha nem megfelelő adatok jutnak el a biztosítókhoz, akkor a kárrendezési eljárás indokolatlanul hosszan elhúzódhat. A pontosabb adatok megadásához az elektronikus kárbejelentő applikációt javasolja.

Nehézséget jelenthet a kölcsön és a lízingelt gépkocsik, valamint határeseteknél a baleset felelősségének megállapítása körüli vita – mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke.

"A rendőrségi nyilvántartásba ezek az adatok elérhetőek.

A személyazonosságot igazoló okmánynak egyébként is a járművezetőnél kell lennie, úgyhogy azzal a személyt lehet igazolni, a gépkocsi rendszáma pedig adott"

– jelentette ki Kovács Kázmér.

Ha valamilyen okból nem tudják rögzíteni a többi személyi adatot, akkor azok lekérhetők az adatnyilvántartóból. A kölcsön- vagy lízingelt gépkocsik esetében viszont kell lennie igazolásnak a járművezetőnél arról, hogy vezetheti a kocsit. Ez ugyanis január 1-jét követően nem lesz lekérhető a központi adatbázisról.

Kovács Kázmér arra is felhívta a figyelmet, hogy külföldön a magyar autósoknak, illetve itthon a külföldieknek továbbra is maguknál kell tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítványt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×