eur:
389.84
usd:
361.99
bux:
68415.04
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Bejelentés: új gyorsforgalmi út épül Magyarországon

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett, ez már a negyedik ilyen összeköttetés lesz Románia felé.

Szijjártó Péter a Facebookon a szerdai kormányülés idején jelentkezett be, egy keddi romániai kormánydöntésről beszámolva. A már meglévő két gyorsforgalmi összeköttetés és egy harmadikról szóló megállapodás után most egy újabb döntés született.

Ennek értelmében a Magyarországon meghosszabbításra kerülő M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabától elér majd az országhatárig, a másik oldalon pedig onnan Nagyszalontáig vezet majd, így kapcsolódva az Arad-Nagyvárad autópályába. (A harmadik útvonal a magyar M49-es meghosszabbítása a határig, Csengeri határátkelési ponttal.)

Magyar oldalról a negyedik összeköttetéshez a térségfejlesztési terv már készen van, és a románokkal már korábban megállapodtak a határmetszési pontról. Kedden Bukarest zöld lámpát adott a romániai gyorsforgalmú, határkeresztező útkapcsolat létrehozásának - mondta Szijjártó Péter. Emlékeztetett: 2010-ben nem volt egy gyorsforgalmi kapcsolat sem Romániával.

A határellenőrzési infrastruktúrát a románok építik ki a saját oldalukon, és valamikor tavasszal fogják tudni aláírni az erről szóló államközi megállapodást.

Mindezzel kapcsolatban a külgazdsági és külügyminiszter elmondta: a magyar álláspont szerint az Európai Unió egyik legszégyenteljesebb idei döntése, hogy nem vette fel a Schengeni övezetbe Romániát. Magyarországnak szomszédja tagsága lenne érdeke. Részben mert van 10 olyan átkelő, amely a schengeni infrastruktúra hiánya miatt csak hétvégén tud nyitva tartani – ha megkapták volna a románok a tagságot, akkor a határ mentén élőknek nem kellene 30-40 kilométert kerülniük hétköznap. Románia tagsága mellett pedig a magyaroknak gazdasági érdeke is szól, hiszen Románia az egyik legfontosabb exportpiacunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
×
×
×
×