eur:
394.83
usd:
363.94
bux:
65588.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója sajtótájékoztatót tart a Margit híd budai hídfőjénél 2022. október 27-én. A sajtótájékoztatót azt megelőzően tartották, hogy Budapesten élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfront kezdeményezésére. A tájékoztatón bejelentették, hogy egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

"Közös ügy" - ma is tüntettek a pedagógusok

Budapest belvárosában tartottak tiltakozást pedagógus érdekképviseletek és civilek.

Az esemény résztvevői közül kora délután többen a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt gyülekeztek. Egy másik csoport közben a Belügyminisztériumhoz vonult, hogy petícióként benyújtsa azt a 9 pontos követelést, amelyet a Civil Közoktatási Platform fogalmazott meg októberben.

Ezt követően átvonultak a Kossuth térre, ahol diákok és tanárok szólaltak föl, majd az Egységes Diákfront képviselői léptek a színpadra. A tömegben a Pedagógusok Szakszervezete mellett több más munkavállalói érdekképviselet, valamint az Amnesty International zászlói is föltűntek. A transzparensekre többnyire a szeptember óta tartó tiltakozások jelmondatait írták a résztvevők.

Az esemény végén Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke videóüzenetben köszöntötte a közönséget, a noÁR mozgalom alapítója pedig arról beszélt, hogy az oktatás nem a jobb- vagy a baloldal ügye, hanem közös nemzeti ügy. Molnár Áron többek között azt javasolta, hogy a politikusok mondjanak le az idei béremelésükről a pedagógusok javára.

A tüntetés zárásaként a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, az Adom Diákmozgalom, valamint a Szülői Hang képviselői kérdéseket olvastak föl.

A résztvevők közfelkiáltással nyilvánították ki az egyetértésüket azzal, hogy a kormány kezdjen nyilvános párbeszédet a közoktatásról, a közoktatásban dolgozóknak járjon megbecsülés, újra legyen sztrájkjog az oktatásban, legyen Közoktatási Minisztérium, csökkenjen a pedagógusok és a diákok terhelése, korszerű oktatásban részesülhessen mindenki az óvodától az egyetemig, versenyképes bért kapjanak az oktatásban dolgozók, korszerűsítsék az oktatási környezetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×