eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Analog electricity meter for households.
Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images

Csalók igyekeznek kihasználni az új rezsiszámítás körüli bizonytalanságot

Kiberbiztonsági szakértők azt tanácsolják: mindenki ellenőrizze, milyen e-mail-címről kapta a számlaértesítőt.

Az E.ON energiaszolgáltató több mint háromszáz bejelentést kapott a napokban arról, hogy ügyfelei hamis számlákat kapnak. Varga Ivett, a társaság szóvivője az ATV-nek úgy fogalmazott: ilyen esetekben ők is megteszik a „szükséges” lépéseket, a legtöbbet azonban az ügyfelek tehetik, amennyiben résen vannak egy gyanús, nem várt e-mail esetében.

Az E.ON adathalászatról kiadott figyelmeztetése itt olvasható.

A csatornának nyilatkozó kiberbiztonsági szakember azt mondta: az adathalász támadások célja mindig az, hogy személyes, illetve pénzügyi adatot, vagy pénzt szedjenek ki az áldozatból. Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a csalók lemásolják a bank, közműszolgáltató vagy biztosító weboldalát, és ha valaki rákattint az adott linkre, akkor egy olyan weboldalon találja magát, ami szinte ugyan úgy néz ki, mint az adott szolgáltatóé.

Szabó Lajos, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének igazgatója is arra hívja fel a figyelmet, hogy alaposan nézzük meg a kapott számlákat. „Keressük fel a szolgáltató weboldalát, megéri egy kicsit kutakodni és mondjuk felhívni az ügyfélszolgálatot, ahol megkérdezhetjük azt, hogy van-e számlatartozásunk egyáltalán” – mondta a szakember.

A szakértők azt javasolják, hogy ha csalásra gyanakszunk, jelentsük a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×