eur:
393.94
usd:
369.22
bux:
65720.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Lekapcsolták az utcai világítást Kijev központjában 2022. október 31-én. Ukrajnában egyre több áramkimaradásra lehet számítani az energetikai infrastuktúrát célzó orosz légitámadások miatt.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Kravchenko

Moszkva milliók áramát "lőtte el", Zelenszkij energetikai terrorról beszél

Ukrajnában csaknem 4,5 millió ember maradt áram nélkül péntekre virradóra az ország infrastruktúráját ért orosz csapások miatt.

Az államfő csütörtök este elhangzott beszédében arról számolt be, hogy Kijevben és az ország tíz másik régiójában ideiglenesen nem volt áram. Hozzátette: az oroszok "nem tudják legyőzni Ukrajnát a csatatéren, ezért "energiaterrorral" próbálták megtörni népünket".

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön bejelentette, hogy a Kijev kérésére ellenőrzött három helyszínen "nem talált be nem jelentett nukleáris tevékenységre utaló jeleket". Ezzel kapcsolatban Zelenszkij azt hangoztatta, hogy ezek a megállapítások "egyértelmű és megdönthetetlen bizonyítékai" annak, hogy Ukrajnában nem készült piszkos bomba, amivel Moszkva vádolta Kijevet.

Az államfő beszédével párhuzamosan Ukrajna határozottan elítélte, hogy a déli Herszon régióban az orosz hadsereg tömegesen kitelepíti a helyi lakosokat. Hasonló intézkedések történnek Zaporizzsja és a Krím közelében, akárcsak szintén délen, valamint keleten (Luhanszk és Donyeck megyékben), ami együtt jár a "megszállók fosztogatásával" - vélekedett az ukrán külügyminisztérium.

Orosz részről a herszoni kitelepítést azzal magyarázták, hogy az ukrán hadvezetés nagyszabású rakétacsapásra készülhet a térségbeli, kahovkai vízerőmű gátja ellen, ami hatalmas árvízzel fenyeget.

(A nyitókép illusztráció: lekapcsolt lámpák Kijev központjában 2022. október 31-én. Ukrajnában egyre több áramkimaradás van az energetikai infrastuktúrát célzó orosz légitámadások miatt.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×