eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Kovács D. Barnabás építész tervei alapján épült PortusHome Dörgicsén 2018. október 3-án. A nyaralóépület első díjat nyert az Év háza verseny családi ház és lakóépületek kategóriájában.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Közeleg a tél – Nemcsak a csőtörés, hanem a betörők ellen is fel kell készíteni a nyaralókat

A nyaralókat, hétvégi házakat érő károk leggyakoribb oka, hogy tulajdonosok az ingatlanokat nem készítik fel az épületeket a szezonzárást követő hűvösebb időszakra – mondta megkeresésünkre Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

A nyaralókban és a hétvégi házakban a káreseményeket megelőzhetjük alapos felkészüléssel. Egyrészt az épület áramtalanítása szükséges – mondta kérdésünkre Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője. Nemcsak a csap elzárása, hanem az aknában a vízelzárás és a vezeték víztelenítése is fontos. Így elkerülhető a csaptelep elfagyása, illetve ha valamilyen esemény hatására elenged a csaptelepnél rögzítőcsavar, akkor sem árasztja el a víz az ingatlant.

Ha az aknánál elzárják a vizet, érdemes a vízórát is szigetelni azért, hogy ne fagyjon el. "Ezt nem is veszik észre a tulajdonosok, csak amikor elmennek késő tavasszal, de addig folyamatosan folyik a víz" – jegyezte meg Budai József, és hozzátette, ez nagyon drága lehet.

A vízelvezető rendszerek, a csatornák, az ereszek, az árkok tisztítása szerinte szintén fontos, főleg a lombhullást követően. Hozzátette: ha a hónyomás kárt tesz tetőben, az beázást és az épület sérülését okozhatja.

A betöréseknek is fokozottan ki vannak téve a nyaralók.

Ennek megelőzéséért meg lehet kérni a szomszédot vagy egy ismerőst, hogy amíg nem tartózkodunk ott, rendszeresen ellenőrizze az ingatlant.

Ma már fel lehet szerelni olyan kamerákat, amelyeken interneteléréssel akár kívülről vagy belülről láthatjuk az ingatlanunkat. Az ajtókra, az ablakokra megfelelő rácsot vagy zárat lehet felszerelni, de van olyan mozgásérzékelő lámpa, amitől a rossz szándékú ember azt hiszi, hogy a házat gondozzák vagy laknak benne. Megjegyezte: ez egy olyan kiegészítő extra, ami áramot használ fel, de ha odalép valaki az ablakhoz, akkor megvilágítja őt. Mindemellett fontos a kertben lévő tárgyak, szerszámok, bútorok elpakolása.

"A betörések száma egyébként csökkenő tendenciát mutat" – jegyezte meg Budai József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×