eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Lassan visszatér a koronavírus Magyarország megyéibe

Szeptember eleje óta immár két egymást követő héten emelkedett a járványgörbe.

Az augusztusi csökkenés után két hete ismét emelkednek az esetszámok a hazai koronavírus-járványban – írja a Portfolio.hu. Múlt héten az előző hetinél hat százalékkal több, napi átlagban 1758 új fertőzöttet regisztráltak, és 19 megye közül csak négyben csökkent az esetszám.

A szerdai adatok szerint a múlt héten 12 307 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, a kórházban ápoltak száma pedig 11 százalékkal 831 főre nőtt, és 48 beteg vesztette életét, ami szintén némi emelkedést jelent. A legtöbb új fertőzöttet népességarányosan ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találták, majd Baranya és Csongrád-Csanád megye következett.

Érdekes módon Budapesten találták népességarányosan a legkevesebb új fertőzöttet,

amit Komárom-Esztergom és Veszprém megye követett.

Az előző hullámok tapasztalatai azt mutatják: a hullámok kezdetén általában a gazdaságilag legaktívabb és a sűrűbben lakott területeken robban be a koronavírus. Ennek Győr-Moson-Sopron megye is megfelel: a legnagyobb, 21 százalékos mértékben itt emelkedett az esetszám az előző héthez képest. Ezután Tolna és Somogy megyében nőtt a legjobban az esetszám, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Komárom-Esztergom és Baranya megyében viszont csökkent.

Szabolcs-Szatmár és Baranya megyében makacsnak tűnik a vírus: az esetszámok ezeken a helyeken ott tartanak, mint a kisebbfajta nyári járványhullám csúcsán.

Az oltakozási kedv nem ugrott meg: a 3418 beadott oltás összességében kevesebb a nyáron megszokott heti 5-6 ezer oltásnál. Az elmúlt hónapokban a környező országok közül Szlovéniában és Szlovákiában emelkedett meredeken az új fertőzöttek száma, viszont a hivatalos adatok alapján Romániában és Horvátországban kedvezőbb a helyzet, mint nálunk.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×