eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Budapest, 2021. október 24. Őszi színekben pompázik a turistaút a Sashegy nyugati oldalán. Az őspark és erdős jellegű terület kedvelt kirándulóhely. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Így óvná meg erdeit a tarvágástól Budapest

A kormányrendeletet felülíró, a tarvágást a természetvédelmi területeken megtiltó határozatot fogadott el a Fővárosi Önkormányzat. A részletekről Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét kérdeztük.

A főváros döntése arra válasz, hogy a nyár folyamán – a veszélyhelyzetre hivatkozva – megszületett egy kormányrendelet, ami könnyítéseket rendelt el a védett erdők fakitermelésében is, fellazítva az erdőtörvényt – fogalmazott érdeklődésünkre Bardóczi Sándor.

Mint mondta, a főváros úgy véli, miután az agrárminiszter kiadott egy utasítást az az állami erdőkezelőkre vonatkozóan, miszerint ne alkalmazzák a tűzifarendelet néven elhíresült kormányrendelet természetvédelemre káros szabályait, talán az állami erdők tekintetében elvonult a vész, viszont maradt egy szegmens, aminek védelmet kell élveznie. Budapest főtájépítésze szerint, tartva attól élőhelyek sérülhetnek, muszáj volt tarvágási tilalmat elrendelniük a fővároshoz tartozó magántulajdonú erdők esetében is.

A szakember megjegyezte:

két évvel ezelőtt a XV. kerületben, a Szilas-patak mellett a magántulajdonos tarra vágta az erdő egy részét, amire az akkori üzemterv lehetőséget adott számára.

Bár előzetesen jelentette a hatóságnak, elvégezte a fészekmentést és „minden egyebet” a minimális előírásoknak megfelelően, végeredményében a tulajdonjog és az üzemterv felülírta a természetvédelmi érdeket. Elmondása szerint az elmúlt két évben az erdészeti hatósággal – a tízéves budapesti üzemtervek felülvizsgálat alkalmával – sikerült elérniük, hogy a budapesti védett erdőkben ne fordulhasson elő tarvágás, kizárólag szálalóvágással lehessen erdőt kezelni. Vagyis a tűzifarendelet tulajdonképpen ezt az eredmény szüntette meg, és

félővé vált, hogy például a XV. kerületben újra elindulnak a fűrészek

– magyarázta Bardóczi Sándor.

Budapest főtájépítésze hozzátette: jogászaik szerint a környezetvédelmi törvény egy passzusa nyújt lehetőséget arra, hogy a fővárosi felülírja a kormányrendeletet. Ebben ugyanis az áll, hogy az egyes önkormányzatok a területük egy részére tiltásokat eszközölhetnek környezetvédelmi ügyekben. A Fővárosi Önkormányzat rendelete ezért aztán relatíve egyszerű és csak néhány paragrafusból áll, annyit kimondva, hogy a Natura 2000-es, illetve védett területeken tilos a tarvágás.

„Szerettünk volna ennél cizelláltabb rendeletet alkotni, de erre nem adott fölhatalmazást a magasabb rendű jogszabály, úgyhogy csak ez a tilalom van benne” – tette hozzá Bardóczi Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×