eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Facebook/Bardóczi Sándor

Budapest területére nem lesz alkalmazható a tűzifarendelet?

Ez derült ki egy lakossági fórumon a XVIII. kerületben, amelyen részt vett a Fóvárosi Önkormányzat főtájépítésze.

Közmeghallgatást tartott a XVIII. kerületi önkormányzat a Péterhalmi (Halmi) erdőről csütörtökön.

Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester a rendezvény elején - ahol megjelentek a kerületi képviselő-testület tagjai, helyi lakosok, valamint meghívottak - elmondta: a kormány tűzifarendelete miatt hívta össze a közmeghallgatást.

Felidézte, hogy a kerületben már évek óta hatékonyan küzdöttek a Halmi erdőben végzett tarvágások ellen, azonban a kormány fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelete ezt felülírja.

Lévai István Zoltán fideszes önkormányzati képviselő ügyrendi kérdésében vitatta, hogy szükség van-e erre a közmeghallgatásra, ugyanis véleménye szerint a kormány rendelete nem vonatkozik a kerületi erdőkre.

A polgármester válaszában elmondta, vizsgálták ezt a kérést, és úgy látják, veszélyben van a kerületi erdő.

Lévai István Zoltán hozzászólásában felidézte, hogy a XVIII. kerületi erdőterületen 2002 és 2012 között 49 hektárnyi, 2013 és 2022 között 36 hektárnyi tarvágás történt. A képviselő a fenti adatokat ismertetve azt mondta, hogy Szaniszló Sándor korábbi alpolgármestersége alatt több fát vágtak ki, mint 2010 után és "akkor nem szólalt fel az erdőirtás ellen".

A fideszes politikus hozzászólásában elmondta azt is: levelet írt Nagy István agrárminiszternek, amelyben arra kéri a tárcavezetőt, vizsgálja meg, hogy a vonatkozó erdészeti jogszabályokban hogyan lehetne a városi erdőknek különleges státust adni.

Meghívottként felszólalt Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, aki elmondta: Karácsony Gergely főpolgármester szeptemberben olyan fővárosi rendeletet fog a közgyűlés elé terjeszteni, amelynek értelmében a kormány tűzifarendelete Budapest területén ne legyen alkalmazható.

A közmeghallgatás végén a képviselő-testület két határozati javaslatot fogadott el. Az egyikben a polgármester azt kezdeményezte, hogy a kormány vonja vissza a tűzifarendeletet. Amennyiben a hatályon kívül helyezés nem lehetséges, akkor a rendelet hatálya ne terjedjen ki a belterületi erdőkre.

A másik elfogadott határozatot a testület Fidesz-KDNP-frakciója terjesztette elő, ez a kerületi erdők különleges státusúvá nyilvánításáról szól.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×