INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

bardóczi sándor

fa

tűzifa

Budapest területére nem lesz alkalmazható a tűzifarendelet?

Budapest területére nem lesz alkalmazható a tűzifarendelet?

Infostart

Ez derült ki egy lakossági fórumon a XVIII. kerületben, amelyen részt vett a Fóvárosi Önkormányzat főtájépítésze.

Közmeghallgatást tartott a XVIII. kerületi önkormányzat a Péterhalmi (Halmi) erdőről csütörtökön.

Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester a rendezvény elején - ahol megjelentek a kerületi képviselő-testület tagjai, helyi lakosok, valamint meghívottak - elmondta: a kormány tűzifarendelete miatt hívta össze a közmeghallgatást.

Felidézte, hogy a kerületben már évek óta hatékonyan küzdöttek a Halmi erdőben végzett tarvágások ellen, azonban a kormány fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelete ezt felülírja.

Lévai István Zoltán fideszes önkormányzati képviselő ügyrendi kérdésében vitatta, hogy szükség van-e erre a közmeghallgatásra, ugyanis véleménye szerint a kormány rendelete nem vonatkozik a kerületi erdőkre.

A polgármester válaszában elmondta, vizsgálták ezt a kérést, és úgy látják, veszélyben van a kerületi erdő.

Lévai István Zoltán hozzászólásában felidézte, hogy a XVIII. kerületi erdőterületen 2002 és 2012 között 49 hektárnyi, 2013 és 2022 között 36 hektárnyi tarvágás történt. A képviselő a fenti adatokat ismertetve azt mondta, hogy Szaniszló Sándor korábbi alpolgármestersége alatt több fát vágtak ki, mint 2010 után és "akkor nem szólalt fel az erdőirtás ellen".

A fideszes politikus hozzászólásában elmondta azt is: levelet írt Nagy István agrárminiszternek, amelyben arra kéri a tárcavezetőt, vizsgálja meg, hogy a vonatkozó erdészeti jogszabályokban hogyan lehetne a városi erdőknek különleges státust adni.

Meghívottként felszólalt Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, aki elmondta: Karácsony Gergely főpolgármester szeptemberben olyan fővárosi rendeletet fog a közgyűlés elé terjeszteni, amelynek értelmében a kormány tűzifarendelete Budapest területén ne legyen alkalmazható.

A közmeghallgatás végén a képviselő-testület két határozati javaslatot fogadott el. Az egyikben a polgármester azt kezdeményezte, hogy a kormány vonja vissza a tűzifarendeletet. Amennyiben a hatályon kívül helyezés nem lehetséges, akkor a rendelet hatálya ne terjedjen ki a belterületi erdőkre.

A másik elfogadott határozatot a testület Fidesz-KDNP-frakciója terjesztette elő, ez a kerületi erdők különleges státusúvá nyilvánításáról szól.

Nyitókép: Forrás: Facebook/Bardóczi Sándor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018