eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kószó Rita projektmenedzser munkahelyére tart kerékpárjával a fővárosi Szabadság hídon 2018. május 7-én. A Magyar Kerékpárosklub május 14-től június 10-ig tartja a Bringázz a munkába! kampányt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A MÁV is támogatja a bringázást

Nem lesz olyan vasútállomás-fejlesztés, ahol nem alakítanak ki kerékpártárolót - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Kürti Gábor azt is elmondta, hogy eddig már csaknem 3 ezer bringaparkoló épült a pályaudvarokon.

A magyarok többsége még úgy gondolkodik, hogy vagy kerékpározunk, vagy tömegközlekedünk, vagy autózunk - mondta a Kerékpárosklub elnöke. Ellenben Nyugat-Európában az emberek abban hisznek, hogy ezt a három közlekedési módot érdemes kombinálni. Vagyis kerékpárral megyünk a vasút állomásra, onnan vonattal utazunk tovább, majd az érkezés után ismét biciklire szállunk.

Kürti Gábor arról is beszélt, hogy sokan nem szívesen hagyják egy nyilvános megőrzőben a kerékpárjukat.

Olcsó bringa, drága lakat, sokáig a tiéd marad!

A napi munkába járáshoz nem érdemes drága biciklit használni - fejtette ki a Kerékpárosklub elnöke. De a MÁV-nak is arra kellene törekednie, hogy a bringatárolókban legyen biztonsági kamera és olyan támaszok, amelyekhez megfelelően hozzá lehet lakatolni a biciklit.

Ugyanakkor Kürti Gábor szerint Magyarországon erősen visszaszorult a kerékpárlopások száma, így akinek jól oda van lakatolva a bringája, az ott is fogja találni. Fontos a közösségi felügyelet is, tehát olyan helyre kell építeni a bringa tárolókat, amelyekre mindig jól rálátni.

Jelenleg is zajlik a fővárosi agglomeráció vasúti stratégiájának kialakítása. Eszerint Budapesten nem fog épülni, vagy átépülni vasútállomás komoly kerékpártárolási kapacitás nélkül. Azt nem tudom, hogy mikor érjük el a hollandiai tízezres szintet, de

már sok helyen rendelkezésre áll több száz kerékpártároló a vasútállomásokon

- nyilatkozta az InfoRádiónak Kürti Gábor, a Kerékpárosklub elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×