eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mi lesz a gyermek nélküli, átlagbérrel rendelkezők ígért adócsökkentésével

Az LMP beígért támogatást két számon a kormányon, a Mi Hazánk pedig tűzparancsot adna a határt őrző rendőröknek.

Kanász-Nagy Máté (LMP) az Országgyűlésben a kérdések idején felszólalva felidézte, hogy 2022 februárjában Orbán Viktor adócsökkentést ígért a gyermek nélküli átlagbérrel rendelkezők számára, mert ők többet adóznak és ezen változtatni kell. Ezzel tökéletesen egyet értenek - mondta, hozzátéve: különösen nehéz helyzetben vannak a mélységesen alulfizetett közalkalmazottak, pedagógusok. Lassan négy hónap telt el, de eddig nem történt semmi, pedig ez alatt ezen társadalmi csoport helyzete sokkal rosszabb lett. Azt kérdezte, mikorra várható a kormány bejelentése a csökkentésről?

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a kormány intézkedéseinek köszönhetően hazai és nemzetközi szinten is sikereket értek el. Az adóék az unióban 2009-ben még 53,1 százalék volt - Belgium után a második legrosszabb -, mostanra 40,2 százalékra csökkent. Ezzel a legnagyobb arányú javulást Magyarországon érték el - hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta: a kormány komoly eredményeket ért el, ezt a munkát tovább folytatják, és tovább intézkedések akkor várhatók, amikor a költségvetés és a gazdaság helyzet lehetővé teszi.

A Mi Hazánk tűzparancsot adna a határt őrző rendőröknek

Novák Előd (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy a kormány támogatja a legális bevándorlást a vendégmunkások letelepítésén keresztül, és az illegális migránsokkal szemben is csak félmegoldás született. A határkerítés megépült ugyan, de a migránsokat csak visszakísérik. Azt javasolják, hogy a határt védő rendőrök elrettentő hatással tűzparancsot kaphassanak, ezek közül az első lövés figyelmeztető lenne. Kezdeményezik továbbá több milliós helyszíni bírság kiszabását a kerítésen átjutóknak, sok ezer euró van ugyanis a zsebükben, ami az embercsempészeknél köt ki általában. Összegzése szerint milliárdokat lehetne ezekkel a szankciókkal megspórolni.

Rétvári Bence, a belügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált, a kormány elkötelezett az illegális migráció megállításában, a déli határ megvédésében. Ilyen következetességgel egyetlen ország sem jár el - mutatott rá, hozzátéve: tavaly nagymértékű volt az illegális migráció növekedése, és idén még nagyobb lesz a bővülés a jelenlegi tendenciák alapján.

Kitért arra, hogy a polgárőrök 371 milliós, a mezőőri szolgálat pedig 170 milliós támogatásban részesült a határvédelem segítése érdekében.

A képviselő felvetéseire a rendőrségi törvény ad választ, figyelmeztető lövést már többször adtak le a határon - mondta Rétvári Bence.

Milyen biztonsági tartalék van élelmiszerekből?

Komjáthi Imre (MSZP) azt mondta, hogy a kormány 2016 januárjától elkezdte fokozatosan megszüntetni a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek stratégiai piackészletezését. A politikus azt kérdezte, hogy milyen élelmiszeripari termékekből és milyen mennyiségben áll rendelkezésre biztonsági tartalék?

Farkas Sándor, az agrártárca államtitkára kijelentette, a koronavírus-járvány alatt bebizonyosodott, hogy Magyarországon mindenkor elegendő élelmiszer áll rendelkezésre. Az utóbbi évek bizonyították, hogy még a nagy volumenű vásárlások során sem lépett fel áruhiány. A kormány az élelmiszerellátást minden körülmények között biztosítja az állampolgárok számára - szögezte le.

Mikor vezetik be az eurót?

Dávid Ferenc (DK) azt firtatta, mikor vezetik be az eurót, amely szerinte segítene a magyar gazdaságon és vállalkozókon. Szerinte ez érzelmi, gazdasági és politikai kérdés, és mint mondta, úgy látja, nem okozna nagy törést a lelkekben, ha bevezetnék. Rámutatott: a kérdés aktualitását alátámasztja, hogy délután a forint-euró árfolyama átlépte a bűvös 400 forintos "álomhatárt" és a nemzeti valuta folyamatos gyengülésben van.

Összegzése szerint rekordon az államadóság, a költségvetési hiány és az árdrágulás, és az elhibázott gazdaságpolitikát az egész ország megszenvedi.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy reagált: Magyarország elkötelezett az euró bevezetése mellett, de mielőtt erről döntenének, sok mindennek kell megvalósulnia, átgondolt gazdaságpolitikával lehet odáig eljutni. Hangsúlyozta: a bevezetést nem szabad elkapkodni, ezt mindenki tudja, ha elhamarkodottan történik, nagyobb kárt okoznak az ország lakosságának. A bevezetés ezért most nincs napirenden.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×