eur:
389.53
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Márki-Zay Péter

"Fegyverszünetet" kötött Márki-Zay Péter és Lázár János

"Négy év után, de nem azért, hogy személyesen jobban érezzük magunkat" - derült ki a közös délutáni tájékoztatón Hódmezővásárhelyen. Céljuk, hogy hasonló, konstruktív megbeszélések terén más városoknak is példát mutassanak.

Megbeszélést tartott egymással Hódmezővásárhely polgármestere - korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt - és a terület országgyűlési képviselője, Márki-Zay Péter és Lázár János kedd délután 4 órára ígértek a történtekről nyilvános tájékoztatást.

Lázár János bejelentette, hogy közös sajtónyilatkozatot tesznek.

"A mai napon fegyverszünetet kötöttünk négy év után, de nem azért, hogy személyesen jobban érezzük magunkat. Mindketten jó harcosnak tartjuk magunkat, de most az a cél, hogy az itt élők békében tudjanak élni. Megállapodtunk néhány kérdésben" - mondta.

Márki-Zay Péter a szót átvéve elmondta,

a harc április 3-án befejeződött "nem egyforma megelégedésünkre",

de az álláspontjaikat nem adják fel.

Az ellenzéki politikus hosszú listával érkezett, amely a közös - remélt - célokat tartalmazza Hódmezővásárhely életét érintően:

  • Modern városok program - 100 hektáros ipari park fejlesztése
  • 117 kilométeres kerékpárút- és mezőgazdaságiút-hálózat fejlesztése (kisajátítás lesz, minimális lesz csak a késés), kerékpárút épül a tiszai gáton
  • iskolafelújítási program kormányzati segítséggel
  • a fegyverszünet része, hogy a városi kórház felújítását mindketten támogatják.

A két politikus rendszeresen találkozik majd ezután, Márki-Zay Péter reméli, "április 3. után is van élet", és más városok is példát vesznek kettejük együttműködéséről.

A megbeszélés légköréről Lázár János azt mondta, normális volt.

Kérdésre válaszolva, mely szerint megszűnik-e a politikai alapú pénzosztogatás a településeknél, Lázár János elmondta, a kérdést sem érti, de igaz, hogy 2018 óta városukban polgárháborús állapot volt, ami most megszűnik.

"Nagyon szeretném, ha mindenütt az országban lennének hasonló megbeszélések"

- fogalmazott Márki-Zay Péter, aki szerint "ez nem Lázár Jánoson fog múlni".

Az ellenzéki politikustól még azt is kérdezték, hogy

beszélt-e a választás óta Gyurcsány Ferenccel, elmondta, hogy nem,

de figyelve a volt miniszterelnök nyilatkozatait, igény sem volt erre - Lázár János erre közbeszólt, hogy a maga részéről sem.

Márki-Zay Péter arra is reagált, hogy szemetesebb és rosszabb lett-e a városa, szerinte nincs erről szó, arról pláne nem, hogy a városvezetői munka kárára kampányolt volna az elmúlt egy évben. Úgy érzi, a város jobb állapotban van, mint korábban.

"A szabadidőmben kampányoltam, a város ennek nem szenvedte kárát" - fogalmazott, példaként említve a bölcsődei és csúszdaparkfejlesztést.

Lázár János elmondta még, hogy szeretné, ha mindkét oldalon nagyvonalúbb lenne a politizálás. Kettejük tájékoztatójához Orbán Viktor előzetesen gratulált, emiatt pedig Márki-Zay Péter is optimista.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×