eur:
390.7
usd:
364.14
bux:
68211.83
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet új diagnosztikai épülete az avatás napján 2022. április 29-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Új épülettel bővült a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház

A benne helyet kapó nagy értékű képalkotó berendezések nagyban hozzájárulnak a betegségek jobb diagnosztizálásához.

Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet új diagnosztikai épületét pénteken. A beruházás 770 millió forintból készült el.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadáson arról beszélt, hogy a főváros és a központi régió egészségügyi fejlesztéseiért létrehozott Egészséges Budapest Program (EBP) 700 milliárd forintos keretéből már eddig is jelentős fejlesztések valósultak meg a kórházban 1,7 milliárd forint értékben. Hozzátette: a most átadott épület és a benne helyet kapó nagy értékű képalkotó berendezések nagyban hozzájárulnak a betegségek jobb diagnosztizálásához, a magasabb színvonalú betegellátáshoz.

Kásler Miklós megemlítette azt is, hogy egy európai uniós programnak köszönhetően - az Országos Onkológiai Intézettel közösen - a kórházban elindulhattak a robotvezérelt sebészeti beavatkozások. A magyarországi robotsebészet bevezetését jelentős orvostörténeti lépésnek nevezte a miniszter.

Dobosi Zsolt, a kórház főigazgatója elmondta, hogy az EBP-nek köszönhetően az elmúlt években évtizedek óta várt fejlesztések indulhattak el az intézményben. 2020-ban több betegellátó osztály újult meg, a központi műtőblokkban két új műtőt alakítottak ki, valamint megépült az új mentőbejáró és átépült a kórház főbejárata.

A robotsebészet februári indulása óta a negyven robotasszisztált urológiai műtétet végeztek az intézményben - ismertette a főigazgató.

Földesi Gyula (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az évente 40 ezer járó- és 660 ezer fekvőbeteget ellátó kórház új diagnosztikai tömbjének elkészülte "igazi csapatmunka", ami az intézmény jelenlegi és korábbi vezetésének együtt gondolkodását jelzi. Az Egészséges Budapest Program jó program, "amit a baloldal szeret magának kisajátítani", de ezt a forrást a magyar kormány adja - szögezte le a képviselő.

A képviselő úgy fogalmazott, a fejlesztéseknek tovább kell folytatódniuk, a tervek között szerepel egy műtéti diagnosztikai központ létrehozása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×