eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Fidesz party poster at a polling station in Budapest, Hungary, on Sunday, April 3, 2022. Prime Minister Viktor Orbans party was tied with the opposition in a poll published a day before Hungarys election, raising the possibility that the race will be even tighter than previously predicted. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Választás: 39 településen lépte át a kormánypárt a 90 százalékot

Három faluban mindenki a fideszes jelöltre szavazott.

39 település van az országban, ahol a választók több mint 90 százaléka a Fidesz jelöltjére szavazott a vasárnapi parlamenti választáson. Többségük az ország szegényebb régióiban található, tizenhárom Borsod megyében, ebből hét a kazincbarcikai választókerületben: Fáj, Gadna, Csenyéte, Szakácsi, Rakacaszend, Lak és Selyeb – írja a 444.hu.

Nyolc erősen fideszes település van Baranyában, hat Somogyban, kettő Szabolcsban, Vasban és Szolnok megyében, egy pedig Hajdú-Biharban, Hevesben, Zalában, valamint Győr-Moson-Sopron megyében.

A lap cikke szerint

három borsodi faluban, Bódvalenkén, Fájon és Gadnán „egyáltalán nem létezett másik párt”, mindenki a fideszes Riz Gáborra és Demeter Zoltánra szavazott.

Többnyire kistelepülésekről és néhány száz szavazóról van szó. A Szolnok megyei Tiszabura az egyetlen kivétel, ahol ezernél többen szavaztak, a Fidesz mégis 90 százalék felett teljesített.

A 36 településen átlagosan 68 százalékos volt a részvétel, ami megfelel az országos adatnak. Néhány apró faluban (Iklanberény, Kozmadombja, Vadosfa, Nemesmedves) viszont 80-90 százalékos részvétel is előfordult. A kiugróan fideszes települések eredménye kilóg a statisztikából, de nem annyira, és a jelenség sem annyira gyakori, hogy ez rendszerszintű visszaélésre utalna – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×