INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

választás 2022

fidesz-kdnp

országgyűlési választás

A Fidesz party poster at a polling station in Budapest, Hungary, on Sunday, April 3, 2022. Prime Minister Viktor Orbans party was tied with the opposition in a poll published a day before Hungarys election, raising the possibility that the race will be even tighter than previously predicted. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Választás: 39 településen lépte át a kormánypárt a 90 százalékot

Infostart

Három faluban mindenki a fideszes jelöltre szavazott.

39 település van az országban, ahol a választók több mint 90 százaléka a Fidesz jelöltjére szavazott a vasárnapi parlamenti választáson. Többségük az ország szegényebb régióiban található, tizenhárom Borsod megyében, ebből hét a kazincbarcikai választókerületben: Fáj, Gadna, Csenyéte, Szakácsi, Rakacaszend, Lak és Selyeb – írja a 444.hu.

Nyolc erősen fideszes település van Baranyában, hat Somogyban, kettő Szabolcsban, Vasban és Szolnok megyében, egy pedig Hajdú-Biharban, Hevesben, Zalában, valamint Győr-Moson-Sopron megyében.

A lap cikke szerint

három borsodi faluban, Bódvalenkén, Fájon és Gadnán „egyáltalán nem létezett másik párt”, mindenki a fideszes Riz Gáborra és Demeter Zoltánra szavazott.

Többnyire kistelepülésekről és néhány száz szavazóról van szó. A Szolnok megyei Tiszabura az egyetlen kivétel, ahol ezernél többen szavaztak, a Fidesz mégis 90 százalék felett teljesített.

A 36 településen átlagosan 68 százalékos volt a részvétel, ami megfelel az országos adatnak. Néhány apró faluban (Iklanberény, Kozmadombja, Vadosfa, Nemesmedves) viszont 80-90 százalékos részvétel is előfordult. A kiugróan fideszes települések eredménye kilóg a statisztikából, de nem annyira, és a jelenség sem annyira gyakori, hogy ez rendszerszintű visszaélésre utalna – teszik hozzá.

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018