eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE)  ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Húsz egyetem közel 200 milliárd forintot kap

Az összeget infrastruktúrafejlesztésre, valamint a tudományos parkok megújítására használhatják fel.

Húsz felsőoktatási intézmény majdnem 200 milliárd forint támogatásban részesül - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László közölte, a kormány a következő időszakban 2700 milliárd forintot fordít az egyetemek fejlesztésére, ennek első ütemében jutnak a 200 milliárd forinthoz modellváltó és állami intézmények. A támogatásból már előkészített projekteket finanszíroznak, az erről szóló szerződéseket még a héten aláírják.

A támogatásból részesül például a műszaki egyetem, az Andrássy egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a négy orvosképző egyetem, valamint az Óbudai, a Miskolci, a Pannon, a dunaújvárosi és a táncművészeti egyetem is - sorolta a miniszter.

Palkovics László felidézte, a kormány 2014-ben tűzte célul a felsőoktatás megújítását, egy rugalmasabb fenntartói modell kialakítását, ennek részeként tavaly 21 állami egyetem ment át modellváltáson, azok finanszírozását a két és félszeresére emelték.

Ezen túlmenően

a kormány az idén a GDP majdnem két százalékát fordítja az egyetemek fenntartására, illetve fejlesztésére,

ezzel pedig Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik - hangoztatta a miniszter.

Palkovics László elmondta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára tizenegy magyar egyetem került be a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek első öt százalékába.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×