eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kemenesi Gábor elárulta, mikor jöhet enyhülés a járványban

A virológus a harmadik és a negyedik oltásról is elmondta a véleményét.

Hosszabb idő után jelentkezett új bejegyzéssel közösségi oldalán a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi karának adjunktusa. Kemenesi Gábor kiemelte, hogy most a három dózis számít alap immunizációnak, a koronavírus omikron változatával szemben is a három vakcina nyújt védelmet.

„A pandémiának még lehetnek meglepetései, tapasztaltam, hogy a legtöbb ember számára a változó helyzetből fakadó bizonytalanságot a legnehezebb elfogadni. Ne féljünk ettől, minden eshetőségre megvan a tudományos alapokon nyugvó válasz. A nyári időszak hozhat enyhülést, ha szerencsések vagyunk és egyéb hatások (pl: új variáns megjelenése) ebbe nem szólnak bele” – közölte.

A szakértő szerint a vírus változásai egyelőre nem jelezhetőek előre biztosan.

„Akik felvették a jelen helyzetben leghatékonyabbnak számító három dózist és a járvány alakulásával párhuzamosan tudatosan viselkednek, mindent megtettek” – hangsúlyozta.

Kemenesi Gábor a negyedik oltásról is szót ejtett. Mint írta, három tanulmány áll rendelkezésre a negyedik oltás hatásosságával kapcsolatban, de továbbra sincs kellő információ, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt. Az eddigi adatok alapján a járványhelyzet függvényében elsősorban az idős korosztály és/vagy krónikus megbetegedéssel rendelkezők lehetnek a fő célcsoport. Azt mindegyik tanulmány alátámasztja, hogy a maximális szintű protektív immunitás a harmadik dózis után alakul ki, a negyedik pedig ugyanezt a szintet képes visszaállítani – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×