eur:
393.1
usd:
367.21
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (b) átadja a Magyar Innovációs Nagydíjat Szente Lajosnak, a CycloLab Kft. cégalapítójának a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadásán az Európa Hajón 2022. március 24-én. Az évente egyszer odaítélt elismeréseket azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy amerikai koronavírus-gyógyszer magyar segédanyaga innovációs nagydíjat ért

A 2021. évi kiemelkedő innovációs teljesítményekért átadták a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit Budapesten.

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírus elleni gyógyszerkészítmény segédanyagért.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a pályázati bírálóbizottság munkájáról elmondta: a 2022. február 2-ai határidőre 35 pályázat érkezett, a bizottság 33 pályázatot minősített 2021-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak, közülük kerültek ki a díjazottak.

A díjat azok kaphatják, akiknek van valós innovációs teljesítményük. Ez alatt azt kell érteni, hogy egy újdonság alkalmazásba kerül, vagyis valaki előállítja vagy vele szolgálat és a piac ezért fizet - mondta el az InfoRádióban Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Hozzátette: az innovációs nagydíjat az elmúlt év legjelentősebb bevételt produkáló, új kutatás-fejlesztési tevékenységből kiinduló innovációja kapta. A CycloLab Kft-nek 4,5 milliárd forintos többletbevételt jelentett a díjazott fejlesztése, mutatott rá, hozzátéve:

a díjazott vállalkozások több mint 12 milliárd forint többletbevételt hoztak 2021-ben Magyarországnak.

A remdesivir gyógyszerré fejlesztését tette lehetővé a pandémia korai szakaszában a Magyar Innovációs Nagydíjjal elismert CycloLab Kft. által előállított segédanyag. Szente Lajos, a CycloLab Kft. társalapítója, tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: cégük az alkalmazott szénhidrátkémiával foglalkoznak, főként a ciklodextrin nevű keményítőszármazékokkal. Ezeket a gyógyszeriparban segédanyaként használják, mert lehetővé teszik például vízben nehezen oldódó, rosszul felszívódó gyógyszerek terápiás dózissá fejlesztését.

"Az innovációnk lényege egy olyan speciális segédanyag, amely lehetővé tette a pandémia korai szakaszában, amikor még nem voltak meg az oltóanyagok, hogy az akkori leghatékonyabb szert, az amerikai Gilead gyógyszergyár remdesivirjét gyógyszerformává lehessen fejleszteni. Aztán amikor a pandémia szárnyra kapott, hihetetlen gyors és nagy igény lett erre a bizonyos segédanyagra, és a korábban gyártott néhány száz kilós mennyiségről hirtelen néhány tíz tonnás gyártási kapacitásra kellett átállni" - mondta Szente Lajos. Megjegyezte, kihívás volt még az is, hogy mivel ez egy intravénás szer, nagyon komoly minőségi követelményeknek kellett közben megfelelni, és persze az Egyesült Államokba szállítás sem volt valami egyszerű a járvány miatti légiközlekedési leállások közepette.

Innovációs elismerések

Az ITM támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjat a MEDITOP Gyógyszeripari Kft.-nek ítélték oda a Favipiravir Meditop 200 milligrammos filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért.

Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. kapta a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.

Az AM támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. vette át a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díjában a Műszer Automatika Kft. részesült a MANTI hővédő anyagcsaládért.

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjat a Péntech Solutions Kft. kapta digitális cégfinanszírozási rendszeréért.

Átalakuló oktatás, erősödő innováció

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára közölte, hogy jelentősen átalakult a felsőoktatási és az innovációs terület. A változással a modellváltó felsőoktatási intézmények további fejlődési lehetőséget kaptak. Elvárás az egyetemekkel szemben az oktatás és kutatás mellett az innovációs teljesítmény felmutatása is.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez. A 2021. évi pályázaton szereplő vállalkozások innovációjuk révén közvetlenül 12 milliárd forint többletbevételt tudtak felmutatni.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke elmondta, a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat is mutatja, hogy Magyarországon sikeres alkotó közösségek működnek, az országban lehet versenyképes, többletértéket előállító tevékenységet végezni.

A Magyar Innovációs Nagydíj alapításáról a Magyar Innovációs Szövetség 1991. évi közgyűlése határozott, az évente egyszer odaítélt elismeréseket azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

(A nyitóképen: Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (b) átadja a Magyar Innovációs Nagydíjat Szente Lajosnak, a CycloLab Kft. cégalapítójának a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadásán az Európa Hajón 2022. március 24-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×