INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

innovációs nagydíj

koronavírus

fejlesztés

elismerés

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (b) átadja a Magyar Innovációs Nagydíjat Szente Lajosnak, a CycloLab Kft. cégalapítójának a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadásán az Európa Hajón 2022. március 24-én. Az évente egyszer odaítélt elismeréseket azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

Egy amerikai koronavírus-gyógyszer magyar segédanyaga innovációs nagydíjat ért

Infostart / MTI

A 2021. évi kiemelkedő innovációs teljesítményekért átadták a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit Budapesten.

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírus elleni gyógyszerkészítmény segédanyagért.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a pályázati bírálóbizottság munkájáról elmondta: a 2022. február 2-ai határidőre 35 pályázat érkezett, a bizottság 33 pályázatot minősített 2021-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak, közülük kerültek ki a díjazottak.

A díjat azok kaphatják, akiknek van valós innovációs teljesítményük. Ez alatt azt kell érteni, hogy egy újdonság alkalmazásba kerül, vagyis valaki előállítja vagy vele szolgálat és a piac ezért fizet - mondta el az InfoRádióban Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Hozzátette: az innovációs nagydíjat az elmúlt év legjelentősebb bevételt produkáló, új kutatás-fejlesztési tevékenységből kiinduló innovációja kapta. A CycloLab Kft-nek 4,5 milliárd forintos többletbevételt jelentett a díjazott fejlesztése, mutatott rá, hozzátéve:

a díjazott vállalkozások több mint 12 milliárd forint többletbevételt hoztak 2021-ben Magyarországnak.

A remdesivir gyógyszerré fejlesztését tette lehetővé a pandémia korai szakaszában a Magyar Innovációs Nagydíjjal elismert CycloLab Kft. által előállított segédanyag. Szente Lajos, a CycloLab Kft. társalapítója, tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: cégük az alkalmazott szénhidrátkémiával foglalkoznak, főként a ciklodextrin nevű keményítőszármazékokkal. Ezeket a gyógyszeriparban segédanyaként használják, mert lehetővé teszik például vízben nehezen oldódó, rosszul felszívódó gyógyszerek terápiás dózissá fejlesztését.

"Az innovációnk lényege egy olyan speciális segédanyag, amely lehetővé tette a pandémia korai szakaszában, amikor még nem voltak meg az oltóanyagok, hogy az akkori leghatékonyabb szert, az amerikai Gilead gyógyszergyár remdesivirjét gyógyszerformává lehessen fejleszteni. Aztán amikor a pandémia szárnyra kapott, hihetetlen gyors és nagy igény lett erre a bizonyos segédanyagra, és a korábban gyártott néhány száz kilós mennyiségről hirtelen néhány tíz tonnás gyártási kapacitásra kellett átállni" - mondta Szente Lajos. Megjegyezte, kihívás volt még az is, hogy mivel ez egy intravénás szer, nagyon komoly minőségi követelményeknek kellett közben megfelelni, és persze az Egyesült Államokba szállítás sem volt valami egyszerű a járvány miatti légiközlekedési leállások közepette.

Innovációs elismerések

Az ITM támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjat a MEDITOP Gyógyszeripari Kft.-nek ítélték oda a Favipiravir Meditop 200 milligrammos filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért.

Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. kapta a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.

Az AM támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. vette át a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díjában a Műszer Automatika Kft. részesült a MANTI hővédő anyagcsaládért.

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjat a Péntech Solutions Kft. kapta digitális cégfinanszírozási rendszeréért.

Átalakuló oktatás, erősödő innováció

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára közölte, hogy jelentősen átalakult a felsőoktatási és az innovációs terület. A változással a modellváltó felsőoktatási intézmények további fejlődési lehetőséget kaptak. Elvárás az egyetemekkel szemben az oktatás és kutatás mellett az innovációs teljesítmény felmutatása is.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez. A 2021. évi pályázaton szereplő vállalkozások innovációjuk révén közvetlenül 12 milliárd forint többletbevételt tudtak felmutatni.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke elmondta, a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat is mutatja, hogy Magyarországon sikeres alkotó közösségek működnek, az országban lehet versenyképes, többletértéket előállító tevékenységet végezni.

A Magyar Innovációs Nagydíj alapításáról a Magyar Innovációs Szövetség 1991. évi közgyűlése határozott, az évente egyszer odaítélt elismeréseket azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

(A nyitóképen: Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (b) átadja a Magyar Innovációs Nagydíjat Szente Lajosnak, a CycloLab Kft. cégalapítójának a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadásán az Európa Hajón 2022. március 24-én.)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Magyar Innovációs Szövetség - Pakucs János
 
CycloLab - Szente Lajos
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018