eur:
390.65
usd:
364.47
bux:
68302.99
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay.com

MNB-jelentés: a természet kárára nem lehet a növekedést erőltetni

A környezeti fenntarthatóság elérése a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelenti, a természet kárára ma már nem lehet a növekedést erőltetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn, miután elkészítette a klímaváltozással kapcsolatos pénzügyi (TCFD) jelentését.

Az MNB első átfogó klímakockázati jelentésének fő motivációja a jegybanki működés áttekintése, illetve a jegybankmérleg klímakockázati értékelése mellett a nemzetközi gyakorlat támogatása volt, valamint a hazai pénzügyi és állami szereplők számára történő példamutatás.

A jelentés elkészítése során az MNB elsősorban a G20-ak Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által létrehozott, éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoport (TCFD) ajánlásaira támaszkodott.

A közleményben rámutattak arra, hogy az éghajlat változása hatással van az árstabilitásra, a pénzügyi stabilitásra és a fenntartható felzárkózásra, így a kérdést a jegybankoknak is kiemelten kell kezelniük.

Hangsúlyozták: mérés nélkül nem képzelhető el zöld fordulat, hiszen a környezeti fenntarthatóság alapvető feltétele a transzparencia mind a kiindulópont, mind pedig a megtett lépések hatásának vizsgálata tekintetében.

A pénzügyi szektor központi jelentőségéből adódóan az MNB-re mint monetáris és pénzügyi felügyeleti hatóságra ebben a tekintetben is kulcsszerep hárul. A jegybanktörvényben 2021 nyara óta tételesen is szerepel, hogy az árstabilitási cél elsődlegessége mellett az MNB támogatja a környezeti fenntarthatóság elérését - emelte ki a jegybank.

A közlemény szerint az MNB a klímakockázatok mérésekor a nemzetközi ajánlások mellett áttekintette és felhasználta a meglévő jegybanki példákat, gyakorlatokat, valamint figyelembe vette saját pénzügyi eszközportfólióinak sajátosságait is.

A magyar pénzügyi rendszer szisztematikus zöldítésének kulcsfontosságú lépése az MNB klímakockázati jelentésének publikálása, amit évente tervez a jegybank megjelentetni, ösztönözve ezzel a hazai pénzügyi és állami rendszer szereplőit a gyakorlat követésére - tájékoztatott a jegybank.

A teljes jelentés az MNB honlapján, ide kattintva olvasható. Szerepel benne egyebek között a

  • a monetáris politikai eszköztár zöldítésének lehetséges irányai,
  • a fiskális kiadások és a hozzájuk tartozó emissziós súlyok,
  • a Növekedési Kötvényprogram klímakockázati elemzése,
  • a devizatartalék klímakockázati elemzése.
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×