eur:
393.06
usd:
366.4
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A zalaegerszegi Göcseji Múzeum épülete a közel kétmilliárd forintos felújítás műszaki átadásának napján, 2022. március 20-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megújult a Göcseji Múzeum – fotók

Kétmilliárd forintot költöttek rá, Gulyás Gergely is jelen volt a műszaki átadáson.

Zala és Zalaegerszeg napjainkban történelmet ír, nemcsak a múltat őrzi, de a jövő alakításáról is gondoskodik - jelentette ki Gulyás Gergely Zalaegerszegen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Göcseji Múzeum közel kétmilliárd forintos felújításának műszaki átadása kapcsán azt mondta: bő egy évtizede mindenki számára szembeötlő, "milyen kiválóan sikerült kihasználni a városban az időt és a lehetőségeket".

A politikus sorolta, hogy megújult a kórház, több száz hektárral bővült az északi ipari park, a turizmus növekedésével nemrég négycsillagos szálloda nyílt, továbbá belső tehermentesítő út épült. Elkészült a Mindszenty iskola torna- és vívócsarnoka, ami a vívósport új dunántúli központja, és ehhez mérhető lesz a nyáron átadandó új uszoda is.

Zalaegerszeg, 2022. március 20.
Kostyál László múzeumigazgató, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b-j) megtekinti Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári harcok című alkotását a szobrászművész állandó tárlatán a Göcseji Múzeum közel kétmilliárd forintos felújításának műszaki átadásán Zalaegerszegen 2022. március 20-án.
MTI/Varga György
Kostyál László múzeumigazgató, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b-j) megtekinti Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári harcok című alkotását a szobrászművész állandó tárlatán a Göcseji Múzeum közel kétmilliárd forintos felújításának műszaki átadásán Zalaegerszegen 2022. március 20-án. MTI/Varga György

A közeljövőre tekintő tervek "már túlmutatnak Zalaegerszegen, és az egész ország erősödéséhez járulnak hozzá" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Hamarosan befejeződik a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya építése, 2023-ra a Rheinmetall harcjárműgyárának kivitelezése. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte: "sosem gondoltuk volna, hogy annyira aktuális lesz egy ilyen gyárnak a felépítése, mint amennyire látjuk most, hogy milyen jó döntés született".

Mindkét beruházás a világ élvonalába tartozó ipari technológiát hoz a városba, és

mindkettő a világ csúcstechnológiai iparágainak lesz napi szintű közreműködője

- hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a Metrans közúti-vasúti terminálja és logisztikai központja a V4-ek számára Magyarországon át nyitja ki az adriai kikötőket, de zajlik az M76-os gyorsforgalmi út építése is.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a Göcseji Múzeum története azt mutatja: "a zalaiak számon tartották és számon tartják őseiket, mert tudták és tudják, hogy a közös emlékezés körösségként őrzi meg a várost". A múzeum egy egész országrész múltját őrzi, ezeket az emlékeket nagy áldozatok árán gyűjtötték és őrizték meg.

Hosszú idő telt el a 19. századi álomtól az 1950-es években létrehozott 50 négyzetméteres bemutatóhelyen keresztül napjainkig, sok-sok nemzedék kutatóinak áldozatos és önfeláldozó munkájának is köszönhetően - értékelt.

"Eljött az idő, hogy ezek az egyedülálló kulturális értékek is megérkezzenek a 21. századba". Ehhez nemcsak felújításra és energetikai korszerűsítésre volt szükség, hanem arra, hogy 21. századi módon, annak eszközeivel mutassa be a múzeum mindazt, amit "az előttünk járók életéről el kell mondani és meg kell őrizni" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Zalaegerszeg, 2022. március 20.
Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész állandó tárlata a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban a közel kétmilliárd forintos felújítás műszaki átadásának napján, 2022. március 20-án.
MTI/Varga György
Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész állandó tárlata a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban a közel kétmilliárd forintos felújítás műszaki átadásának napján, 2022. március 20-án. MTI/Varga György

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos (Fidesz) szerint Zalaegerszegen egyszerre van jelen a hagyomány és az innováció. A város történetének 800 évében még nem volt olyan évtized, amikor olyan mértékű fejlesztés valósult meg, mint az elmúlt tíz évben.

Hozzátette, hogy "legendás" az összefogás és az együttműködés a város, a megye, a kormányhivatal vezetői és a miniszterek között, ennek eredménye pedig mindenhol látható a városban.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a múzeumi épület történetét felidézve kifejtette: megépültekor, 1909-ben takarékpénztár és lakások voltak itt, majd 1950-től a városi tanácsnak adott helyet. A tervezés és átalakítás után az ingatlan 1973-ban nyílt meg múzeumként, ami csak 2000-ben esett át egy jelentősebb modernizáláson.

A jelenlegi korszerűsítést a Modern Városok Program keretében végezték el, 1,3 milliárd forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, 670 milliót pedig a kormányzat biztosított támogatásként. Az épülethez kapcsolódóan folyik 8,3 milliárd forintos állami támogatással a Mindszentyneum építése, s a múzeumegyüttes működtetéséhez évi 100 millió forint külön támogatást is biztosított a kormány - sorolta a polgármester.

Jelezte továbbá, hogy a megújult Göcseji Múzeumban négy gyűjtemény is látható lesz állandó kiállításon, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, Németh János keramikusművész, Fischer György szobrászművész és Fekete György építész alkotásai.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×