eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Parlamenti csúcs: államfőválasztás és rendkívüli esti ülés

Rendes és rendkívüli ülést is tart csütörtökön az Országgyűlés. A képviselők megválasztják az új köztársasági elnököt és megtárgyalják az ellenzék javaslatait az orosz-ukrán háborúval összefüggésben.

Csütörtökön reggel 8 órakor megemlékezésekkel elkezdődik az Országgyűlés plenáris ülése. A honatyák két, közelmúltban elhunyt korábbi képviselőtársuk, a szocialista Schwarcz Tibor és a szabad demokrata Szolnoki Andrea életútja előtt hajtanak fejet.

Ezt követően napirend előtti felszólalások hangoznak el, a téma az orosz–ukrán háború és az április 3-i választás lesz.

Fél 10-től az Országgyűlés köztársasági elnököt választ.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Novák Katalin volt családügyi miniszter – ezt Orbán Viktor miniszterelnök, a nagyobbik kormánypárt vezetője már decemberben bejelentette. Novák Katalin elvállalta a jelöltséget, ezért már az év elején lemondott a miniszteri posztjáról. Az ellenzék jelöltje hónapokig tartó egyeztetés után Róna Péter jogász, közgazdász lett.

Novák Katalin és Róna Péter beszédet mond az Országgyűlésben, amelyeket az InfoRádió élőben közvetít. A köztársasági elnök megválasztásához kétharmados szavazattöbbség kell. Ezzel csak a Fidesz-KDNP rendelkezik a parlamentben, tehát biztosra vehető, hogy májusban Áder János helyére Novák Katalin költözik be a Sándor palotába.

Az államfő megválasztása után az Országgyűlés megtárgyalja az egyházak támogatásáról szóló törvényjavaslatot, dönt a szocialista Tóth Csaba mentelmi ügyéről, illetve interpellációk, azonnali kérdések és napirend utáni felszólalások hangoznak el.

Este 8 órától az Országgyűlés az ellenzék kezdeményezésére rendkívüli ülést tart. Ezen a tanácskozáson a napirend előtti felszólalások után az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről című határozati javaslatot vitatják meg. Ebben az ellenzék egyebek mellett a paksi atomerőmű bővítésének leállítását és az orosz Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítását követeli a kormánytól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×