eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
BUDAPEST, HUNGARY - MARCH 06: Civilians and aid organizations help refugees arriving to the Western Railway Station from Zahony after crossing the border at Zahony-Csap as they flee Ukraine on March 06, 2022 in Budapest, Hungary. Around 1.5 million refugees from Ukraine have fled into neighboring countries since Russia began a large-scale attack on Ukraine on February 24, according to data from the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR).  (Photo by Janos Kummer/Getty Images)
Nyitókép: Janos Kummer/Getty Images

Új rendelet segíti a menekültek SIM-kártyához jutását

Egy friss veszélyhelyzeti kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók úgy lássák el a menekülőket előre fizetős SIM-kártyákkal, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

Több mobilszolgáltató jelezte, hogy előre feltöltős SIM kártyákat osztana az Ukrajnából menekülőknek. A kezdeményezés azzal a biztonsági kockázattal jár, hogy a megsegítettek beazonosíthatóságának hiányában a kártyák rossz kézbe kerülhetnek, akár súlyos visszaélésekre is alkalmat teremthetnek - írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Emlékeztettek: a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló nemzetközi erőfeszítésekhez igazodva a magyar előfizetők évenkénti adategyeztetésre kötelesek, ha előre fizetős SIM-kártyát használnak.

Az új, a Magyar Közlönyben is megjelent veszélyhelyzeti rendelkezések a kockázatok mérséklése érdekében kimondják, hogy a menekülőknek kiosztott SIM-kártya a közeli hozzátartozók kivételével harmadik személy részére nem adható át. A szolgáltatóknak rögzíteniük kell az előfizető nevét, állampolgárságát, születési idejét, nemét és bemutatott okmánya azonosítóját. Az adategyeztetés az általános szabályoktól eltérően kizárólag személyesen végezhető el. Ha az előfizető nem tudja magát, kilétét saját okmánnyal igazolni, azt a menekültügyi eljárásban kiadott dokumentummal is megteheti. A szolgáltató az így kiosztott SIM kártyát azonban csak 168 órás időtartamra aktiválja, a további aktiváláshoz ismételten egyeztetni kell az adatokat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×