eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: pixabay

A háború miatt megugrott a roamingforgalom és a nemzetközi hívások száma

A Yettel és a Magyar Telekom összesítette a tapasztaltakat.

A Yettel hálózatán a háború kitörésének napja, vagyis február 24. óta az Ukrajnában roamingoló ügyfelek száma a harmadára esett, feltételezhetőleg azért, mert a vizsgált időszakban sokan elhagyták Ukrajnát. A csökkenő felhasználószám ellenére a roaming hívások száma 40 százalékkal nőtt közvetlenül a háború kitörése előtti időszakhoz képest - azaz az egy felhasználóra eső hívások száma több mint négyszeresére nőtt.

A naponta átlagosan beszélt percek mennyisége a korábbi háromszorosára növekedett a még kint roamingoló ügyfelek esetében, vagyis lényegesen megnőtt az egyes hívások időtartama. A roaming SMS-ek száma csökkent, ami arra enged következtetni, hogy a feszült helyzetben az emberek a telefonálást részesítik előnyben az SMS-sel szemben. A roaming adatforgalom 50 százalékkal nőtt Ukrajnában.

A Magyarországról ukrán telefonszámokra indított nemzetközi hívások száma átlagosan kilencszeresére nőtt az elmúlt héten, a korábbi februári hetekhez képest. A hívások hossza jelentősen, naponta átlagosan nyolcszorosára nőtt az előző februári hetekhez képest, a Magyarországról ukrán telefonszámokra küldött SMS-ek száma pedig háromszoros növekedést mutat - közölte a Yettel.

Az Oroszországban roamingoló Yettel ügyfelek száma a háború kitörése óta 25 százalékkal csökkent, a térségben tartózkodók átlagosan 60 százalékkal több beszédpercet bonyolítottak, a fogadott hanghívások száma pedig 50 százalékos emelkedést mutat. A Magyarországról Oroszországba indított hívásokban a beszélt percek mennyisége közel 60 százalékkal, a hívások darabszáma pedig több mint 50 százalékkal nőtt, azaz a korábbinál hosszabb hívásokat folytattak az emberek. A Magyarországról Oroszországba küldött SMS-ek száma a 2,5-szeresésre ugrott a háborút megelőző időszakhoz képest.

A Magyar Telekom arról tájékoztatott, hogy az ukrán hálózatokon roamingoló előfizetők száma 20 százalékkal csökkent a krízis óta. Az előfizetőik által Ukrajnában indított hang- és SMS-forgalom körülbelül 6-8 szorosára nőtt, az adatforgalom minimálisan emelkedett a korábbi hetekhez viszonyítva.

A Telekom hálózatán forgalmat bonyolító ukrán vendégelőfizetők száma hatszorosára nőtt, hangforgalmuk több mint 20-szorosára, adat- és SMS forgalmuk pedig körülbelül 10-szeresére nőtt a korábbi hetekhez képest.

A Magyarországról Ukrajnába irányuló hívásforgalom a korábbihoz képest több mint 10-szeresére emelkedett.

Azt is közölték, hogy az ukrán hálózatokkal való nemzetközi összeköttetéseket és kapacitásokat a Magyar Telekom folyamatosan monitorozza. A szerződéses ukrán partnereivel folyamatosan kapcsolatban állnak, kölcsönösen tájékoztatják egymást. Az ukrán hálózatok és a roaming szolgáltatások információik szerint üzemelnek, kivéve egy operátort, a TriMob (Ukrtelecom) roaming partnert, amely leállította a roaming szolgáltatását.

Az orosz hálózatokon roamingoló Magyar Telekom előfizetők és a Telekom hálózatát használó orosz vendégelőfizetők száma szinte változatlan. A hang- és SMS-forgalom is nagyjából változatlan, a roaming adatforgalom minimálisan csökkent. Az előfizetők által Magyarországról Oroszországba irányuló nemzetközi hívás és SMS-forgalom a korábbihoz képest közel a felére csökkent.

A Yettel Magyarország 2022. február 24-től visszavonásig jóváírja az Ukrajnában tartózkodó lakossági és üzleti ügyfelei adat-, hang- és SMS roaming díjait. A kialakult helyzetre tekintettel a Magyarországról ukrán alapdíjas telefonszámokra irányuló nemzetközi hívások díját szintén (visszavonásig) jóváírja lakossági és üzleti ügyfeleinek a szolgáltató.

A Magyar Telekom ügyfeleinek 2022. február 1-től visszavonásig az ukrajnai partnerhálózatokon forgalmazott mobil roaming díjait (beleértve az alapdíjas SMS-eket, hívásforgalmat és mobilinternet forgalmat), valamint a Magyarországról kezdeményezett mobil és vezetékes ukrán hálózatba irányuló nemzetközi hívások, SMS-ek díját is, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírják annak érdekében, hogy támogassák az ügyfelek kommunikációját hozzátartozóikkal.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×