eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a sajtó képviselőinek nyilatkozik a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2022. február 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

A V4 országok összefogását sürgeti a háború elől menekülők ellátására a miniszterelnök - a nap hírei

Mostantól ideiglenes védelmet biztosít az Európai Unió az ukrajnai menekültek számára. Oroszországban börtönre is számíthatnak azok, akik a hatóságok szerint álhíreket terjesztenek a hadseregről.

A visegrádi országok összefogását sürgeti az orosz-ukrán háború elől menekülők ellátására a miniszterelnök. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában megerősítette: Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek segít. Akik itt kívánnak maradni, azoknak megpróbálják megteremteni a lehetőséget a lakhatásra és a munkára. A harmadik országbelieknek - főként diákoknak - pedig segítenek hazajutni. Kiemelte: Kárpátalja jelenleg nem hadműveleti terület, ha az lesz, akkor több nemzetbiztonsági és humanitárius teendője lesz a kormánynak.

Az ukrajnai háborúról és az annak nyomán kialakult humanitárius válsághelyzetről tárgyalt nem sokkal később a miniszterelnök az Európai Bizottság alelnökével. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Margarítisz Szkínászt. Egyetértettek abban, hogy elsőrendű cél a béke mielőbbi megteremtése Ukrajnában, és abban is, hogy az Európai Unió mindvégig egységesen lépjen fel.

Külső segítség nélkül is kész még több menekült befogadására Magyarország -közölte a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter az uniós tagországok külügyminisztereinek rendkívüli ülése után megismételte: Magyarország a történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójában 600 millió forint értékű szállítmányt ajánlott fel, 800 tonna ételt, és 200 tonna babaápolási és higiéniai eszközökből álló segélyt juttat el Ukrajnába. Magyarországra a háború kirobbanása óta 140 ezer menekült érkezett.

A nap 24 órájában mobil egészségügyi csapatok várják az Ukrajnából menekülőket a határmenti gyűjtőpontokon– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szakemberek biztosítják a menekültek egészségügyi szűrését, ellátását, koronavírus-tesztelését és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat. Az egy orvosból, egy vezető ápolóból, egy ápolóból és egy adminisztrátorból álló csapatok két 12 órás műszakban dolgoznak.

Megtiltja a gabona kivitelét a kormány az ukrajnai háború miatt. Nagy István agrárminiszter az RTL Híradójának azt mondta: egyre magasabb a gabonaára a tőzsdéken. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre. Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság termelékenysége az utóbbi években nőtt, s miközben a háború miatt a búzaár az egekbe fog szökni, az országban megtermelt mennyiség körülbelül 22 millió ember ellátására elegendő.

Mostantól ideiglenes védelmet biztosít az Európai Unió az ukrajnai menekültek számára. Az intézkedés egy évig lesz érvényben, szükség esetén legfeljebb kétszer egyéves időszakra meghosszabbítható. Az Európai Unió tanácsa által is elfogadott határozat célja, hogy azonnal, és egyéni kérelmek vizsgálata nélkül is védelmet nyújtsanak. A menekültek jogai közé tartozik a tartózkodási engedélyhez, a munkaerőpiachoz, a lakhatáshoz, az orvosi ellátáshoz, valamint a gyermekoktatáshoz hozzáférés.

Az ukrán elnök azt kérte a NATO-országoktól, hogy hozzanak létre repüléstilalmi övezetet a zaporizzsjai atomerőmű térségben. Volodomir Zelenszkij legutóbbi televíziós beszédében azt mondta: ha a zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen létesítménye felrobbant volna csütörtök éjjel, akkor az a csernobili katasztrófa hatszorosa lett volna, megállította volna a történelem menetét. A támadást terrorcselekménynek minősítette.

Vlagyimir Putyin szerint az oroszoknak nincsenek rossz szándékaik a szomszédos országokkal szemben. Az orosz elnök az állami Rosszija 24 hírcsatornán közvetített kormányülésen figyelmeztette azokat, akik ellenzik Oroszország ukrajnai fellépését, hogy ne súlyosbítsák a helyzetet azzal, hogy további korlátozásokat vezetnek be országa ellen. Megismételte korábbi állítását, miszerint az orosz hadsereg eddigi összes ukrajnai művelete kizárólag válasz az Orosz Föderációval szembeni ellenséges akciókra.

A NATO nem részese az ukrán-orosz konfliktusnak, és nem akar háborút Oroszországgal – jelentette ki a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg a tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadásról szóló hírek is arra mutatnak rá, hogy ez a háború vakmerő és felelőtlen, fontos, hogy mihamarabb vége legyen, és Oroszország kivonja minden csapatát a térségből.

Oroszországban mostantól jelentős bírságra, de akár sok évi börtönre is számíthatnak azok, akik a hatóságok szerint álhíreket terjesztenek a hadseregről, vagy szankciókat sürgetnek az ország ellen. A BBC a jogszabály miatt felfüggeszti újságírói orosz tevékenységét. Az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag fogadta el a törvényt. A büntetési tételek másfél millió rubeles bírságtól akár 15 év börtönig terjednek. Oroszországban már az is álhírnek számít, ha valaki háborúnak nevezi az ukrajnai harcokat, amelyeket hivatalosan csak speciális műveletnek neveznek.

Magyarországon is felfüggesztik két orosz tévé, az RT és a Szputnyik adásait. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye szerint Magyarország biztosítja az orosz televíziók vételét beszüntető uniós döntés végrehajtását. Az Európai Unió Tanácsa kedden döntött arról, hogy minden tagállamban felfüggeszti a két médium adásait, arra hivatkozva, hogy azok részei az Ukrajna elleni orosz dezinformációs kampánynak. Közben Oroszország is korlátozta több tévé és internetes portál elérhetőségét.

Elrendelte a Facebook blokkolását az orosz médiafelügyelet. A hatóság szerint az hátrányosan megkülönbözteti az orosz médiumokat A hivatal a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson jelentette be az intézkedést. Az AFP francia hírügynökség oroszországi tudósítói már érzékelték is, hogy a platform és a hozzá tartozó csevegő-alkalmazás, a Messenger nem működik, csak virtuális magánhálózaton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×