eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Óvatosan az online románccal! – rendőrségi jó tanácsok

Csupán egy név és egy profilkép. Ennyi mögé rejtőzik a csaló.

Az utóbbi időben több eset is előfordult, amikor csalók a közösségi oldalon kezdeményeztek beszélgetést, majd kicsalták a sértett pénzét – int óva a rendőrség. Az elkövetői módszerek hasonlóak: kiszemelik az egyedül élő, elvált, vagy épp özvegy áldozatot, bizalmába férkőznek, chat formájában beszélgetést kezdeményeznek. A személyes találkozást mellőzve, napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül építik a kapcsolatot.

Gyakran azt mondják, hogy külföldön élnek, vagy a feladataik külszolgálatra szólítják őket, aminek részleteiről természetesen sejtelmesen hallgatnak. Ha egy pár napra megszakítják a beszélgetést, azt általában a munkakörükhöz kapcsolódó teendőikkel magyarázzák. Gyakorta fordul elő, hogy azt állítják, nemsokára Magyarországra költöznek – olykor a repülőjegyről még képet is küldenek – és a levelezgetést személyes találkozó, vagy akár összeköltözés, esetleg házasságkötés fogja követni, amire azonban már nem kerül sor.

Csupán egy név – ami épp úgy lehet magyar, mint külföldi – és egy profilkép.

Ennyi mögé rejtőzik a csaló, aki mindent elkövet, hogy a másik félben a magáról felépített képet megerősítse. Gyakran fotókat is küld, amelyek beleillenek az általa felvázolt mesébe, azonban a személyes találkozást mindenképp elkerüli.

Az egyik szokásos történet szerint a csaló vagyonos embernek tünteti fel magát. Bizalma jeléül megtakarított pénzét, vagy egy értékes csomagot kíván eljuttatni futárral a kiszemelthez. Megadja az ál-futárszolgálat e-mail címét, illetve megszerzi az áldozatét. A szállítmány költségeit rendszerint már a sértett fizeti, aki hamarosan kapja az újabb értesítést arról, hogy a csomagot feltartóztatták a vámon, és további pénzre, újabb utalásra van szükség, hogy a hatóságok eltekintsenek annak átvizsgálásától, lefoglalásától. Annak érdekében, hogy kicsikarják a kért összeget, felhívják a figyelmét, hogy a csomagokon az ő neve, lakcíme van feltüntetve, és az illegális küldemény miatt a hatóságok vele szemben fognak eljárni, így akár börtönbe is kerülhet.

Egy másik módszer szerint, a csaló a már kialakított bizalmi helyzetben az áldozat együttérzésére, vagy épp segítőkészségére igyekszik alapozni Az ismeretlen ismerős azt állítja, hogy kórházba került és az egészségügyi kezelésére, gyógyszerre, élelmiszerre vagy épp a hazautazásához kellene anyagi segítség. Ígéretet tesz, hogy a későbbiekben megadja a kölcsönt, de ez elmarad.

Annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válás, fogadja meg a rendőrség tanácsait:

  • Nem tudhatja biztosan, hogy ki van a profil mögött, ezt mindig vegye figyelembe!
  • Közösségi oldalán megjelenő adatai között ne szerepeltesse családi állapotát. Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról!
  • Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne személyes találkozót, vagy tartózkodik attól, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek.
  • Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről!
  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól!
  • Ne osszon meg olyan információkat és ne küldjön olyan fotókat magáról, amivel később megzsarolhatják!
  • Legyen gyanús, ha valaki arra kéri önt, hogy ne beszéljen másnak az önök kapcsolatáról!
  • Mielőtt személyesen találkozik valakivel, mondja el a családjának és a barátainak, hová megy!
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×