eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem minden papír, ami annak látszik (x)

Újabb lépés a körforgásos gazdaság felé: az FKF kéri a budapestieket, hogy a sárga fedelű szelektív kukákban gyűjtsék az italos kartont.

Dicséret illeti a budapesti lakosokat, hiszen az elmúlt évek alatt egyre többen gyűjtik szelektíven a háztartási csomagolási hulladékukat, ezzel segítve, hogy ne szemét váljon a fémből, a műanyagból, italos kartonból, papírból, vagy éppen az üvegből. A szelektíven visszagyűjtött és feldolgozott hulladék számos napi használati cikkünk gyártásának értékes alapanyaga, segédanyaga. Készítenek belőlük például vasalókat, kávéfőzőket, babakocsikat, okostévéket, re-papír bútorokat, de kerékpárküllőt, szemetesvödröt, műanyag kertibútorokat és újrahasznosított üvegeket is. Az építőiparban műanyaghulladékokból készült betonszerű kötőanyagot és téglát, valamint papírból készült újságfát (vízhatlan, tűzálló deszkát) is használnak már – igaz, hazánkban ezek az innovációk még kevésbé elterjedtek. Hulladék felhasználásával készülnek fóliák élelmiszerek csomagolásához, ahogy egyedi ékszerek, táskák, pulóverek, valamint dísztárgyak, az italos kartonból pedig többek között füzetek, könyvek és egészségügyi papírok készülhetnek. Ma már nem csak álom a körforgásos hulladékgazdálkodás. Ezeknek az anyagoknak az újrahasznosítása élhetőbbé teszi nemcsak a saját környezetünket, hanem a gyerekeinkét és az unokáinkét is.

A szelektív hulladékgyűjtés egyik állandó kérdése volt Budapesten a tejes/italos kartondobozok gyűjtése és hatékony hasznosítása, mivel ezek több rétegből állnak: 70 százalékban készülnek papírból, továbbá tartalmaznak még műanyagot, és legtöbbjük belül egy vékony alumíniumréteget is. Mivel legfőbb összetevőjük a papír, ezért eddig gyűjtésük a kék fedelű papírgyűjtő tartályokban történt. Ez azzal járt, hogy javarészt csak e dobozok miatt vált szükségessé a kék fedelű tartályok tartalmának válogatása a hulladékpapír hatékony újrahasznosítása érdekében.

Mivel a sárga fedelű kukák műanyag- és fémtartalmú hulladékát mindenképpen szét kell válogatni, ezért kézenfekvő megoldás, hogy az italos kartonok átkerüljenek ebbe a csoportba, mentesítve így a kék fedelű edényeket a válogatás alól. Ezzel elérhető, hogy a kék fedelű kukákból kb. 96 %-os tisztaságú hulladékpapír gyűjthető, mely a további hasznosítás szempontjából rendkívül előnyös. Ez az új eljárás a lakosoknak is egyszerűbbé teszi a válogatást: minden újrahasznosítható csomagolóanyagnak, ami nem papír, a sárga fedelű tartályban a helye!

Ezért az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió arra kéri a lakosságot, hogy mostantól a kék fedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (pl. újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.) helyezzen az FKF valamennyi begyűjtési rendszerében (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok). Az egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait (pl. Tetra Pak) ezentúl a sárga fedelű tartályban, a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni. Fontos továbbá, hogy a sárga fedelű tartályban kizárólag csomagolási hulladék gyűjthető (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italos doboz, műanyag zacskó stb.), tehát NE helyezzünk bele egyéb műanyagot (pl. kertiszék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei) és fém használati tárgyakat (pl. ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei). A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italos dobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezzük a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. Az FKF emellett arra kéri a lakosságot, hogy a szelektív tartályokba NE dobjanak élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat.

„Bízunk abban, hogy a lakosság számára egyértelműbbé válik a hulladékgyűjtés rendje. A változtatás egyben az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió eljárásrendjét is megkönnyíti, valamint rendkívül hasznos a fenntartható hulladékgazdálkodás és a környezet védelme szempontjából, amely meghatározó eleme a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. stratégiájának. Társaságunk ezzel a lépéssel is támogatja a körforgásos hulladékgazdálkodásra való áttérést, ahogy azzal is, hogy bővítette a szelektív hulladékok korszerű kezelésében kiemelt jelentőségű hulladékudvarok szolgáltatási körét, a négy legforgalmasabb udvaron bevezette a vasárnapi nyitvatartást, illetve módosította a lomtalanítás rendszerét. A most bevezetésre kerülő új csoportosítási rend kiemelt célja a szelektíven begyűjtött hulladék minőségének javítása” – összegezte az új rendszer előnyeit Dr. Kiss Tibor, a BKM Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának vezetője.

(x)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×