eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: BKK

Így folytatódik a munka a Blaha Lujza téren

Egyelőre éjszakai feladat lesz, a nagyobb munkák később kezdődnek.

Ütemterv szerint halad a Blaha Lujza tér átépítése, a téli időjárási körülmények miatt a szabadban végzett munkák – a szakági szabványoknak megfelelően – csökkentett kapacitással folytak. A felújítást tartósan kivitelezésre alkalmas időjárás esetén folytatják a téren, azaz akkor, ha nemcsak nappal, hanem éjszaka is kedvezőbb a hőmérséklet.

A Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában február 14-ről 15-re, azaz hétfőről keddre virradó éjszaka cserélik ki a közvilágítási oszlopot, így a daruzás nem okoz jelentősebb fennakadást az arra közlekedőknek - közölte Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az éjszakai oszlopkiváltást daruval lehet elvégezni, annak feltétele a villamos-felsővezeték feszültségmentesítése, ezért a munkát a villamos üzemszünetének időpontjához igazították.

Az előre tervezett, rendszeres pályakarbantartás miatt az oszlopcsere idején a szokott módon pótlóbusz jár a 6-os villamos helyett. A Margit híd irányába tartó 6-os villamospótló, valamint a 923-as éjszakai autóbuszok Blaha Lujza tér megállóhelyét a daruzás miatt áthelyezik a Rákóczi út kereszteződése elé, a taxiállomás helyére.

Az autóval közlekedők a Margit híd felé a Rákóczi úti kereszteződéstől a Dohány utcai kereszteződésig a villamospályán haladhatnak, hogy kikerüljék a darut. A forgalom zavartalanságát jelzőőrök biztosítják.

Előkészületek

A Blaha Lujza tér felújítása a tervezési és kivitelezési szerződés szerinti ütemben halad, a héten kezdődnek a téren a további fatelepítés előkészületei. Megérkeztek a gyökércellák, amelyek célja, hogy segítsék a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljanak a térburkolatnak. Az így ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik.

A növénytelepítésnek megfelelő időjárásban folytatódik a téren a faültetés, majd a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése. Télen, amikor tartósan fagypont alatti a hőmérséklet, nem lehet burkolatot építeni és növényt telepíteni sem. A szabad ég alatt végzett munkákat akkor lehet folytatni, ha az időjárás-előrejelzés már az éjszakákra is enyhülést mutat és nem fagyokat.

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca tavasszal kezdődő korszerűsítése várhatóan az év végére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont zavartalanul üzemel. A megközelítést a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, autóval a Somogyi Béla utcából nyíló parkolóházból is elérhető az Europeum.

A tér felújításával egy időben, a saját beruházásában megújul a Corvin áruház is, amelyet már felállványoztak.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×