INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

nke

migráns

kamion

szkenner

radar

Kamionszkennert teszteltek a déli határon

Kamionszkennert teszteltek a déli határon

Infostart

A szlovák innovációt 3 napig működtették Csanádpalotánál, minden elbújt csalirendőrt kiszűrt.

Illegális migránsok kiszűrésére alkalmas, elektromágneses szlovák technológiát tesztelt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem - közölte az intézmény az Infostarttal.

A csanádpalotai határátkelőnél három napon át (január 26-28.) tesztelték az innovációt a Rendészettudományi Kar Határrendészeti Tanszék, valamint az Innovációs és Technológiai Iroda szárnyai alatt.

A technológia neve Gate Guard, lehetővé teszi a kamionokban vagy egyéb haszongépjárművekben elrejtőzött személyek gyors észlelését. A fejlesztő szlovák cég termékeit szerte a világon használják, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is, de a lengyel-fehérorosz határ védelmét is támogatja a RALEN vállalat.

A Gate Guard nemcsak a magyar, hanem a külföldi szakemberek körében is nagy érdeklődést váltott ki, csütörtökön például a román rendőrség képviselője mellett az osztrák és a török rendőri kontingensek parancsnokai tekintették meg a rendszert működés közben.

A szlovák cég munkatársai egy mobil demórendszerrel érkeztek Csanádpalotára, amely két, a kamionok első és hátsó rendszámára irányított kamerából, egy elektromágneses hullámokat kibocsátó egységből, valamint egy három monitort tartalmazó operátorfülkéből állt. Az átvilágítási folyamat teljes mértékben automatizált, a technológia kizárólag a kamionokban vagy egyéb haszongépjárművekben elbújt embereket azonosítja, az állatokat nem.

A Gate Guard működése az emberi egészségre teljes mértékben veszélytelen, egy kamion sofőrfülkéjének és rakodóterének szkennelése körülbelül másfél perc alatt megtörténik.

A rendszer folyamatosan, napi 24 órában üzemképes, hálózati áramról működik, az esetleges áramszünetek idejére pedig rendelkezik UPS-sel, azaz szünetmentes tápegységgel. A Gate Guard igény szerint akár napelemekkel is működtethető. Az adatokat optikai kábel továbbítja, az operátor pedig az általa figyelt monitorokon részletes információkat lát az ellenőrzött járműről

A háromnapos tesztelés sikeresen zárult, a rendszer a próbaképpen a járművekben elbújt rendőröket minden esetben jelezte.

Nyitókép: iti.uni-nke.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018