INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

mekh

földgáz

gáztározó

Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.

Közölte a MEKH, mennyi van meg a télre szükséges gáz mennyiségéből

Infostart

A tavalyi adatokból pedig kiderült, 2021-ben az előző évhez képest csaknem hat százalékkal nőtt a belföldi földgázfelhasználás.

Közzétette a 2021. évi földgázmérleg első előzetes adatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). 2021-ben a primer belföldi földgázfelhasználás 388 307 TJ volt, amely 5,8 százalékos növekedés az előző, 2020-as évhez képest.

2021-ben földgáztermelés 48.466 TJ-ra csökkent, ami 12,3 százalékkal kevesebb az előző évinél. A földgázimport 31,4 százalékkal csökkent, míg az export – elsősorban az átalakuló nemzetközi szállítási útvonalak miatt – 79,1 százalékkal esett vissza.

A hazai tárolók mobil zárókészlet szintje 2021-ben 109 319 TJ volt. A 2022. január végi tárolói készletek alapján megállapítható, hogy

a téli időszak hátralévő hónapjaiban várható teljes hazai felhasználás mintegy 90 százaléka jelenleg is a hozzáférhető tárolókban.

Figyelembe véve a folyamatosan hazánkba érkező import mennyiségeket és a hazai termelést ez garanciát jelent a zökkenőmentes téli ellátásra – írták közleményükben.

Megjegyezték még, hogy gyorsítanak a jövőben a havi adatközlésen, valamint hogy az adatok a honlapjukon a terajoule (TJ NCV 15/15°C) mértékegység mellett gigawattórában (GWh GCV 25/0°C) is megjeleníthetők lesznek.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018