eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök és felesége, Michele Bolsonaro társaságában a Brazíliavárosban tartott beiktatási ünnepségen 2019. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Fontos diplomáciai találkozók várnak Orbán Viktorra a választások előtt

Folyik Jair Bolsonaro brazil elnök budapesti látogatásának előkészítése is.

Komoly diplomáciai program előtt áll a magyar miniszterelnök, az Azonnali információi szerint februárban Budapestre látogathat Jair Bolsonaro brazil elnök, szintén ebben a hónapban kerül majd sor – várhatóan Moszkvában – Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban már bejelentett találkozójára, majd márciusban Londonban tartják Boris Johnson brit, Eduard Heger szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozóját.

A brazil elnök látogatásával kapcsolatban megjegyzik: Orbán Viktor 2018-ban egyike volt annak a kevés európai állami vezetőnek, aki személyesen is részt vett Jair Bolsonaro beiktatásán, az ilyen látogatást a diplomáciában illik valamilyen formában viszonozni, ezért logikus lehet a választások előtt az elnöki vizit.

Ráadásul az elmúlt években erősödtek a brazil–magyar kapcsolatok, a két brazil katonai szállítógép megvásárlása akár nemzetközi szinten is jelentős fegyverüzletnek minősíthető, de brazil szempontból még fontosabb lehet, hogy a KC-390-es típusú gépek NATO-kötelékbe állítva komoly referenciaként szolgálhatnak további partnerek számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×